Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

SAS, özel olarak tasarlanmış yapay zeka modelleriyle sektörel çözümlerini genişletiyor

SAS, yeni yapay zeka modellerini SAS Innovate etkinliğinde tanıttı.

SAS, SAS Innovate etkinliğinde kuruluşların işe dair zorlukların üstesinden gelmeleri için oyunun kurallarını değiştiren yeni yaklaşımını açıkladı. Bireysel lisanslamayla sektöre özel yapay zeka modelleri sunan SAS, gerçek dünyadaki kullanım durumlarını benzersiz bir verimlilikle ortaya koymak için kuruluşları kolayca yaygınlaştırılabilen yapay zeka teknolojisi ile donatıyor.   

IDC Future Intelligence Araştırma Direktörü Chandana Gopal, şunları söylüyor: “SAS, daha geniş kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak ve yenilikçi tekliflerle pazar payı elde etmek için portföyünü geliştiriyor. SAS temel varlıkları, yetenekleri ve farklı sektörlere özgü sorunları çözmek için müşterilerle birlikte çalışma deneyiminden gelen zenginliğini temel alan entelektüel birikim üzerine inşa ettiği modellerin ürüne dönüşmesini sağlıyor.”  

Günümüz pazarında yapay zeka modellerinin tüketimi, öncelikle üretken yapay zeka için büyük dil modellerine (LLM’ler) odaklanıyor. Gerçekte ise LLM’ler, işletmeler için yapay zeka ve karar verme süreçlerinin gerçek dünyadaki üretime alınma işlemlerinde modelleme ihtiyaçlarının çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. SAS, yeni sunduğu teklifle LLM’lerin ötesine geçiyor ve suistimal tespiti, tedarik zinciri optimizasyonu, varlık yönetimi, belge dönüştürme, sağlık hizmetlerinde ödeme bütünlüğü ve daha fazla kullanım durumlarını kapsayan endüstriler için sektörde kanıtlanmış yapay zeka modelleri sunuyor.  

Zaman alıcı geleneksel yapay zeka uygulamalarının aksine, SAS’ın sektöre özel modelleri hızlı entegrasyon için tasarlandı. Bu modeller kuruluşların güvenilir yapay zeka teknolojisini operasyonel hale getirmesine, somut faydaların ve güvenilir sonuçların gerçekleştirilmesini hızlandırmasına olanak tanıyor.

Pazar ayak izi genişliyor…

Kuruluşlar etkili bir şekilde rekabet etme baskısıyla karşı karşıya ve bu konuda avantaj elde etmek için yapay zekaya başvuruyorlar. Bununla birlikte yapay zeka becerilerindeki eksiklikler nedeniyle veri bilimi ekiplerinin oluşturulması hiç bu kadar zor olmamıştı. Sonuç olarak işletmeler sorunları çözmek için yapay zeka kullanımında çeviklik talep ediyor ve iş sonuçlarını hızla yönlendirmek için esnek yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyuyor. SAS’ın kurumlara yönelik kullanımı kolay ve güçlü modelleri, kurumların SAS’ın yarım asırlık sektör liderliğinden faydalanmasını sağlıyor.

Endüstri modellerinin özel teklifler olarak sunulması, SAS’ın yapay zeka destekli endüstri çözümlerine 1 milyar dolarlık yatırım taahhüdünün bir sonucu. Mayıs 2023 duyurusunda da belirtildiği üzere yapay zekaya yapılan yatırım, SAS’ın on yıllardır bankacılık, kamu, sağlık hizmetleri ve daha birçok sektördeki zorlukları ele almak için paketlenmiş çözümler sunmaya odaklanmasına dayanıyor.

SAS Yapay Zeka ve Analitik Başkan Yardımcısı Udo Sglavo, şunları söylüyor: “Sunduğumuz modeller, mevcut çözümlerimiz ve SAS Viya platform tekliflerimiz için mükemmel bir tamamlayıcı görevi görüyor ve farklı iş ihtiyaçlarını karşılayarak inovasyonun ekosistemimizin her köşesine ulaşmasını sağlıyor. Yaklaşımımızı belirli sektör ihtiyaçlarını anlayacak şekilde uyarlayarak, çerçevelerimizin işletmelerin kendilerine özgü ortamlarda gelişmesini sağlıyoruz.”

Yapay zeka geniş kitlelere ulaşıyor

SAS, depo alanı optimizasyonu için özelleşmiş bir yapay zeka asistanından başlayarak, kullanıma hazır, karmaşık olmayan yapay zeka modelleri sunarak yapay zekayı beceri setinden bağımsız olarak erişilebilir hale getiriyor. Büyük dil modelleri gibi teknolojilerden yararlanan bu asistanlar, teknik olmayan kullanıcılara hitap ederek etkileşimleri sorunsuz bir şekilde optimize edilmiş iş akışlarına dönüştürüyor ve daha hızlı planlamaya yardımcı oluyor.

Sglavo, “SAS Modelleri, kuruluşlara sektördeki zorluklarla uyumlu, esnek, zamanında ve erişilebilir yapay zeka sağlıyor” diyor. “İster yapay zeka yolculuğunuza başlıyor olun veya niyetiniz yapay zekanın kurumunuz genelinde yaygınlaşmasını hızlandırmak olsun, SAS işletmenizin benzersiz ihtiyaçlarını karşılamada benzersiz bir derinlik ve kapsam sunuyor.”

İlgili Yazılar