Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Bilkom, Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait fotoğrafları NFT altyapısıyla geleceğe taşıyor  

Bilkom, Ahmet İzzet Bengüboz’a ait 400 adet fotoğrafı NFT altyapısıyla koruma altına aldı. 

Bilkom, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılında, Cumhuriyet erken döneminin en önemli belge fotoğrafçılarından Ahmet İzzet Bengüboz’un tarihi fotoğraflarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla imza attığı Yüz Yıllık Miras projesiyle adından söz ettirmişti. Proje kapsamında Bilkom tarafından, Bengüboz’a ait 400 adet fotoğraf NFT (Non-Fungible Token) altyapısıyla koruma altına alındı. 

Türkiye’nin önde gelen teknoloji dağıtım şirketlerinden Bilkom, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yıldönümünde, hayatının önemli bir bölümünü 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda geçiren, esaret altında İngilizlerden fotoğrafçılık öğrenen, savaş sonrasında ise Cumhuriyet’in ilk yıllarının coşkusunu günümüze taşıyan belge fotoğrafçısı Ahmet İzzet Bengüboz’un görsel mirasını koruma altına almak üzere, kapsamlı bir projeyi hayata geçirdi.

Bilkom tarafından hayata geçirilen ‘Yüz Yıllık Miras: Bengüboz Projesi’ ile 1923-1939 yılları arasında Cumhuriyet ile gelen sosyal ve kültürel dönüşümü belgeleyen usta fotoğraf sanatçısının orijinal cam negatifleri koruma altına alınmıştı. Projenin devamında dijital koruma ve üretim çalışmalarına da hız veren Bilkom, Ahmet İzzet Bengüboz’un eserlerini bir NFT altyapısında tescilleyerek, Bengüboz’un yüz yıllık mirasını geleceğe taşımak üzere önemli bir adım daha attı.  

Bilkom tarafından seçilen 400 adet orijinal fotoğraftan, 12.000 fotoğraflık bir NFT koleksiyonu oluşturuldu. Bu koleksiyonda yer alan orijinal fotoğraflar, çeşitli efektler uygulanarak, restorasyon ve renklendirme işlemleri ile de zenginleştirildi. Bu NFT koleksiyonu ile ayrıca, eserlerin orijinalliği ve sahipliği kanıtlanabilir hale getirildi. 

Koleksiyonun oluşturulma sürecinde, Opensea platformu için bir MetaMask cüzdanı oluşturuldu ve Opensea ile MetaMask’ın bağlantısı sağlandı. Oluşturulan içerikler ve fotoğrafların orijinal halleri ise IPFS’e (InterPlanetary File System) depolandı. Ek olarak, bu içeriklerin NFT’ye dönüştürülmesi için akıllı sözleşmeler yazıldı ve bu şekilde süreç tamamlandı. 

Yüz Yıllık Miras: Bengüboz

Proje kapsamında Bengüboz’un günümüze ulaşmış 1.003 adet cam negatiften oluşan arşivi koruma altına alınıyor ve arşiv içinden yapılan seçkiyle 450 fotoğraf, fiziki ve dijital sergi uygulamalarıyla günümüze taşınıyor.  Dr. Ayşe Ege Yıldırım’ın küratörlüğünü üstlendiği projede sergilenen fotoğraflar, yapay zeka ve yenilikçi metotlar kullanılarak, dijital restorasyon ve renklendirme işlemine tabi tutuldu. Aynı zamanda NFT altyapısıyla tescillenen eserler, dijital dünyada da güvence altına alındı. 

Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin ilham kaynağı; asker ve fotoğrafçı: Ahmet İzzet Bengüboz

1969 yılında hayata gözlerini yuman Ahmet İzzet Bengüboz, doğup büyüdüğü Mudurnu’da geçen öğrencilik yıllarında, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yedek subay olarak orduya katıldı. Bengüboz, farklı cephelerde devam eden askerlik görevi esnasında Sina Cephesinde esir düştükten sonra, İskenderiye’deki bir esir kampında, üç yıla yakın bir süre zarfında hem İngilizceyi hem de fotoğrafçılığı öğrendi. Savaşın bitmesiyle Mudurnu’ya dönen Bengüboz, burada Nüfus Müdürlüğü’nde görev yaparken, bahsi geçen tarihi fotoğraflarla, Mudurnu’nun Cumhuriyet dönemini de tarihe not düştü.  

İlgili Yazılar
Devamını oku

Microsoft,Viva Sales’i duyurdu

Microsoft, işletmelerin daha az kaynakla daha fazla iş yapmasını sağlayan Viva Sales’i duyurdu. Satış ekiplerinin satışa odaklanmasına yardımcı…
Devamını oku

TCL Electronics Türkiye’de

TCL Electronics, Türkiye pazarında resmi olarak faaliyete başladı. Dünyanın önde gelen elektronik üreticilerinden TCL Electronics, inovasyon odaklı ürünleri…