Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Akıllı prizle yılda 1000 kilovat saat enerji tasarrufu mümkün

Yapılan uluslararası araştırmalara ve yayınlanan raporlara göre evlerde elektrik tüketiminin ortalama %5-10 arası elektrikli aletlerin uyku modundaki (stand by) sarfiyatlarından kaynaklanıyor.  

Amerikan Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı tarafından yapılan bir çalışma, akıllı priz kullanımının %1 ila %4,58 enerji tasarrufu sağladığını ortaya koydu. Bu da yılda yaklaşık olarak 500-1000 kilovat saat tasarrufa ve bir hane için yaklaşık bir aylık enerji kullanımına denk geliyor.

Fişe takılı bırakılan bir cihaz kullanımda olmasa da güç çekebiliyor ve önemli miktarda enerji kullanabiliyor. Akıllı prizler, açıp kapattığı cihazdan daha az enerji tüketerek bu noktada da tasarruf sağlayabiliyor. Tekli, akım korumalı ve çoklu priz seçenekleriyle sunulan Fonri akıllı prizlerle anlık ve aylık enerji tüketimleri takip edilebiliyor. Kullanıcılar ay sonunda geriye dönük olarak baktıklarında gün gün ne kadar enerji harcadıklarını da görebiliyorlar.

Fonri’nin akıllı prizleri, enerji tasarrufunun yanı sıra bütçenize de katkıda bulunuyor. Prizleri kullanım dışında tutarak, aygıtları yalnızca gerektiğinde açılıp kapanacağı şekilde ayarlayabilir ve daha az güç tüketebilirsiniz. Ayrıca Fonri akıllı ürünleri, tek prizde birden fazla cihazın kullanılmasına imkân tanıyan çoklu priz seçenekleriyle de kullanıcılara kolaylık sunuyor.

AB Komisyonu, Elektrikli/Elektronik Ekipmanların Beklemede Enerji Tüketimi hakkındaki yönetmeliğini güncelleyerek, 2027’den itibaren ağ bekleme modundaki cihazlar için, ürüne bağlı olarak 2 ila 7 watt’tan fazla tüketmemelidir önerisini getirdi. Komisyon, güncellenen enerji tüketimi gerekliliklerinin yılda 4 terawatt-saat (TWh) ek enerji tasarrufu sağlayacağını ve sera gazı emisyonlarında (GHG) 1,36 metrik ton (MT) karbon dioksit eşdeğeri (CO2 eşdeğeri)/yıl azalma sağlayacağını söylüyor. Enerji tasarrufu için akıllı prizlerin kullanımı bu bağlamda son derece önemli. Sadece bireysel faydalar sağlamakla kalmıyor, enerji kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasına da katkısı söz konusu.

Uzaktan tasarruf modu

Fonri’nin akıllı yaşam ürünlerini uzaktan da kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.  Açma kapama özelliği bulunan priz, aydınlatma, ışık anahtarları gibi ürünleri evde ve iş yerinde bulunmadığınız süre boyunca otomatik olarak kapatabilir, böylece bulunduğunuz yerden de verimli enerji kullanımını hayata geçirebilirsiniz.

İlgili Yazılar