Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Bitfinex Alpha 38 Balinaların Akümülasyonu Artıyor

2022’nin Kasım ve Aralık ayları boyunca kaydedilen Bitcoin akümülasyonuna genellikle büyük cüzdanlar (>$1M) öncülük etti.

Bu cüzdanlar ve büyük oyuncular, FTX çöküşü ve diğer düşüşlerin ardından gelen arzı absorbe etmişlerdi. Ocak ayının ikinci haftasından bu yana $1k ve $10k dolarlık cüzdanların sayısındaki artış ise dikkat çekiyor. Buna göre balinalar spot pozisyonlarını sıkı bir şekilde korurken küçük yatırımcılar ise BTC’nin bu son yükselişine daha yeni katıldılar.

Bitcoin Madencilerinde Görülen Rahatlama 

Madencilik hisselerini %80’lik bir düşüşe sürükleyen ve birçoğunun iflasına yol açan madenci kapitülasyonu en sonunda duruldu.

Madencilerin satış baskısı son 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Öyle ki, haftalık bazda 100 BTC’den daha az satış gerçekleşiyor. Bu durum madencilerin artık ya halihazırda bir alım baskısı kaynağına dönüştüğünü ya da dönüşme sürecinde olduğunu gösteriyor.

2022’de adeta bir kısır döngü şeklinde gerçekleşen madencilerin çıkardıklarından daha fazla BTC sattığı durumla tam tersi bir durum söz konusu. Şu an için borsalardaki madenci bakiyeleri (satış baskısının azaldığını göstermektedir) 2022’nin sonlarında yükseldikten sonra 2020 ve 2021 seviyelerinden daha düşük seyrediyor.

Bu hareketin altında yatan neden Bitcoin hash oranı ve hash ribbonlardır. Yani bu madencilerin karlılığını artırma çabalarının ve açılan madencilik teçhizatı sayısının bir göstergesidir.

USD ve USDt İşlem Çiftleri İçin Açık Faiz Hızla Düştü!

BTC, 14 Ocak itibariyle Kasım 2022’den beri ilk defa 20.000 $ direncini kırdı. Fakat bu kırılmanın akabinde fiyatı 20k ila 21,5k$ arasında sıkışıp kaldığı için USD ve USDt işlem çiftlerinde açık faiz hızlı şekilde düştü. Nihayetinde, piyasalar hafta sonu kapandığında BTC daha da yükselmeye devam etti ve 2022 ayı piyasasında görülen en düşük seviyelerinden neredeyse %50 daha yüksek olan 23k$ dolar seviyelerine ulaştı.

USD ve USDt vadeli işlemlerindeki açık faiz oranının, Ocak 2023’teki bu yükseliş boyunca daha düşük zaman dilimi aralıklarındaki kırılmaların ardından düştüğünü belirtmek önemlidir. Diğer yandan, BUSD açık faiz oranı hareket sırasında çok daha düşük bir yüzdeyle azalırken çok değişmedi.

Bu olgu ve short likidasyonların sayısı (Bitfinex Alpha’nın son baskısında yer alan veriler) ile net short pozisyon kapanışları sert yükselişi destekledi. Piyasadaki net likidite oldukça düşük seyrederken ve düşük piyasa derinliği, daha az sayıda yatırımcının fiyatları keskin bir şekilde yukarı çekmesine imkân verdi.

Organik talepten ziyade, short pozisyonların kapatılması ve short pozisyonların likidasyonu yükselişi desteklemiştir. Bitfinex’teki net short pozisyonlar yılın başından bu yana %76,4 azalmıştır. Nitekim, düşük likidite nedeniyle, altcoinlere yaşanan talep dolayısıyla slipajlar tüm zamanların en yüksek seviyesinde seyrediyor. Tüm bu veriler tek bir şeyi gösteriyor: Piyasa, özellikle küçük yatırımcılar için ayı piyasasında.

Bu durum her ne kadar ilk bakışta olumsuz gibi görünse de, küçük yatırımcının ya da Bitcoin karideslerinin türev işlemlerde herhangi bir BTC hareketine katılan son kişiler olduğuna dikkat etmek önemli. Mevcut yükselişi çevreleyen şüpheli ortam, spot talep nedeniyle rahatladı. Vadeli işlemlerdeki düşük likidite nedeniyle, birçok balina spot pozisyonlarına ilaveler yapmaya devam ediyor.

İlgili Yazılar