Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Lisanslar kripto borsaları için neden önemli?

Huobi Group CFO’su Lily Zhang: Lisanslar kripto borsaları için neden önemli?

“Küresel kripto para birimi endüstrisi gözetim ve düzenleme altına giriyor.”

Mart ayında ABD Başkanı Joseph Biden, 20 farklı devlet dairesi ve düzenleyici kurumu kripto para birimi düzenlemesine yönelik kapsamlı bir yaklaşım benimsemeye çağıran bir kararname yayınladı. Haziran ayının sonunda, Avrupa Birliği 27 üye ülkesi için Kripto Varlıklarında Piyasalar veya kısaca MiCA adı verilen kapsamlı bir kripto düzenleme paketi önerdi.

Bu önlemler, IMF’nin geçen Aralık ayında bir blogda yazdıklarını yansıtıyor ve kriptonun altında yatan teknolojik yeniliklerden faydalanırken, finansal istikrarı koruma politika hedefine ulaşacak kripto için “kapsamlı, tutarlı ve koordineli” bir düzenleyici yaklaşım çağrısında bulunuyor.

Kullanıcıların ve yatırımcıların korunmasını teşvik ettikleri için düzenlemeler önemlidir. Bu yasalar, kullanıcılara paralarını hacklenme, çalınma veya başka bir şekilde kullanılamaz hale gelme korkusu olmadan kripto para borsaları ve platformlarına güvenli bir şekilde park edebilecekleri konusunda güvence verir. Bu, özellikle diğer insanlar için profesyonel olarak parayı yöneten ve daha fazla riske sahip olan daha büyük kurumsal yatırımcılar için geçerlidir.

Düzenleme Eksikliği Kripto Platformlarını Küçük Kullanıcı Tabanlarıyla Sınırlandırıyor

Bizim gibi borsalar için düzenlemeler birkaç nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, birçok profesyonel ve kurumsal yatırımcı, düzenleyici kısıtlamalar nedeniyle paralarını düzenlenmeye tabi olmayan borsalar yoluyla yatıramaz. Bankalar, itibari para ödeme kanalları ve reklam platformları gibi birçok ortağın da düzenlemeye tabi olmayan borsalarla çalışması yasaklanmıştır.

Örneğin, ticari bir bankanın müşterileri belirli ülkelerdeki düzenlemeye tabi olmayan borsalara paralarını doğrudan aktaramaz ve diğer pazarlarda kripto platformları müşterilere ulaşmak için internet platformları veya billboard reklamları gibi belirli reklam kanallarını kullanamaz.

Yine de dünyadaki birçok ülke, düzenlenmiş bir borsa olmak için gereken kriterleri belirten yasaları henüz geçirmedi, yani bu tür ülkelerde yasal olarak uyumlu hale gelmenin neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyor. Bu, onları küçük bir kripto yerel kullanıcı tabanıyla sınırlar.

Örneğin, 90 milyon nüfuslu varsayımsal bir ülkede, belki sadece 10-15 milyonu internet bankacılığına sahip olabilir ve bunların sadece bir milyonu kripto kullanıcısı olabilir. Bir lisans olmadan, borsalar yalnızca halihazırda kripto cüzdanları olan bir milyon kripto kullanıcısını 

hedefleyebilir. Kitlesel pazar reklamları çoğu zaman sağır kulaklara düşer, çünkü diğer kullanıcıların büyük çoğunluğu doğrudan kripto borsalarına para aktaramaz.

Hayranlarının çoğu platformunuza erişemiyorsa, dünyaca ünlü bir futbol takımına sponsor olmanın veya ünlü bir sözcü tutmanın ne anlamı var?

Sonuç olarak, küresel borsalar arasındaki rekabet şiddetli ve herkes, kripto-yerli kullanıcılar olan pastanın küçük ama değerli şeridi için savaşıyor.

Yeni düzenlemeler borsaların lisans almasını zorunlu hale getiriyor

Ama şimdi işler değişiyor. Kapsamlı kripto para birimi düzenlemelerinin geçişi, dünya çapındaki kripto para borsalarının lisans almalarını zorunlu hale getirerek, yasalara tam olarak uymalarını ve daha geniş bir kullanıcı tabanına ulaşmalarını sağlıyor. Ayrıca, katılım şartlarını da artırır böylece yalnızca sınırlı sayıda nitelikli, güvenilir platformlar halka kripto hizmetleri sağlayabilir.

Örneğin, 2022 Forbes Crypto Exchange Küresel Sıralamasındaki en iyi 60 küresel kripto borsasından sadece 24’ü yüksek düzeyde düzenlenmiş olarak değerlendirilirken, diğer 19’unun belirli ülkelerde veya bölgelerde düzenlendiği kabul ediliyor. Bu, borsanın düzenlendiği her yargı yetkisi için puan veren Forbes’in sıralama metodolojisi kapsamında lisanslama açısından %70’in biraz fazlasının hedefi karşıladığı anlamına geliyor.

Huobi Global’in Forbes tarafından yedinci sırada yer aldığını ve pazar liderliğimizin bir kanıtı olduğunu paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum. Sadece mevzuatta değil, aynı zamanda Forbes’in sıralama kriterlerinin kapsadığı 10 kategori arasında yer alan kurumsal iş, ürünler, işlem hacmi, müşteri fonları ve siber güvenlikte de mümkün olan en yüksek puanları aldık. Özellikle, Forbes, metodolojisinde düzenlemeye çifte ağırlık verir; bu, düzenlemeye tabi borsaların yatırım yapan halka karşı daha hesap verebilir olmak için ek maliyetler taşıdığı sıklıkla göz ardı edilen gerçeği kabul eder.

Sektörümüzün son derece rekabetçi doğası, uyumluluk ekibimizin dünyanın her yerinde uyumlu kayıtları ve lisansları güvence altına almak için gece gündüz çalışmasının nedenidir. Son birkaç ay içinde Kanada, ABD ve Yeni Zelanda’da kayıtları güvence altına aldık ve kısa süre önce Dubai’de belirli hizmetleri sunmak için geçici onay aldık. Bu son dönüm noktası, büyük bir küresel kripto para birimi merkezi olma yolunda olan Dubai’deki ön nitelikli yatırımcılara ve profesyonel finansal hizmet sağlayıcılarına hem spot işlem hem de OTC hizmetleri sunmamızı sağlayacak. Bu aynı zamanda daha önce Güney Kore, Japonya ve Cebelitarık’ta aldığımız lisanslara da katkıda bulunuyor.

Artan düzenlemeleri, endüstrinin büyümesi ve gelişmesi için hızlandırıcı olarak memnuniyetle karşılarken, bunun uluslararası koordinasyon ve sektörle angajman tarafından  yönlendirileceğini umuyoruz. Thomson Reuters’in “Yükselişte Kriptolar 2022” raporunda belirttiği gibi: “Aşırı kısıtlayıcı bir yaklaşım, yeni dijital evren doğası gereği küresel ve sınırsız olduğundan, yeniliğin önünü kesebilir ve sektöre daha ılımlı bakan bölgelere yönlendirebilir.”

Huobi Group, bundan sonra, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde ve bölgelerde lisans ve tescilleri takip etmeye devam edecek ve dünya çapında finansal özgürlüğü güçlendirme ve kriptoyu herkes için erişilebilir hale getirme misyonumuzu ilerletecek.

İlgili Yazılar
Devamını oku

Verifone Türkiye’de Atama

Özgür Özvardar, Verifone Türkiye Genel Müdürü ve Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak atandı! Verifone’un MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika)…