Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Cobot’lar otomotiv ve OEM sektöründe yaygınlaşıyor

Otomotiv ve yan sanayi sektöründe üretim maliyeti her geçen gün daha da artıyor.

Nihai ürünün kalitesini veya montaj hattının çevikliğini etkilemeden maliyetleri azaltmak otomotiv endüstrisinde en önemli hedefler arasında yer alıyor. Universal Robots’un mucidi olduğu ve endüstrinin her alanında kullanılan cobot’lar,  otomotiv ve OEM’lerin geleceğinde de söz sahibi olmaya başladı. Otomotiv sektöründe kriz ortamlarında kesintisiz üretim sağlamak için kullanımı yaygınlaşan cobot’lar, otomotiv ve yan sanayinin montaj hatlarında tüm proseslere (montaj, kalite kontrol, pres besleme, spray, kaynak vb.) kolaylıkla adapte olabiliyor.

Esneklik, çeviklik ve mobilite için cobot’lar

Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, insanlarla robotların yan  yana  çalışacağı bir dünyaya doğru ilerlendiğini belirterek, tüm sektörlerde olduğu gibi OEM ve otomotiv sanayinde de cobot kullanımının yaygınlaştığını söyledi. Cobot’ların elektrikli araçların proseslerine kalite kontrol, montaj vb. kolaylıkla uyumlandığını  anlatan Gök, “Üretim teknolojisindeki değişimler ve gidilen yolda cobot teknolojinin daha da anlam kazanacağını gözlemliyoruz. Cobot’lar düşük enerji, esnek ve kompak kullanımı ile üretimin her aşamasına katılabiliyor” dedi. Gelişen dünyada yenilikleri yakalamak ve esnek şekilde çalışmanın cobot’larla daha kolay hale geldiğini anlatan Gök, “Bu yeniliklerin takip edilmemesi, uygulanmaması halinde kaliteli, esnek ve sürdürülebilir üretim mümkün değil” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Cobot’lar üretim hattının her aşamasında yer alabilir

Cobot’ların kurulum ve programlama kolaylığı nedeniyle otomotiv, yan sanayi ve OEM sektöründe tercih edildiğine dikkat çeken Gök, cobot’ların düşük enerji kullanımı, az alan kaplama, ihtiyaç halinde iş birlikçi kullanım imkanı dolayısıyla verimlilik sağladığına da daikkat çekti. Gök, “Cobot’lar, hafif, kompakt, güvenli, kolay ve esnek yapısıyla otomotiv sektöründe üretim hattının her aşamasında yer almakta” diyerek, cobot’ların günümüz rekabetçi dünyasında düşük enerji kullanımı ile üretkenlik ve kârlılık açısından önemli avantajlar sağladığını hatırlattı. k, bir cobot’un 220 volt tek fazlı enerjiyle, yalnızca bir ampül kadar enerji harcadığını da vurguladı.

Universal Robots cobot’larının, her ölçekten üreticilere esnek otomasyon imkânı sunduğunu aktaran Gök, “Üretkenlik ile kârlılık, günümüzün rekabetçi dünyasında önemli bir rol oynuyor. Nihai ürünün kalitesini veya montaj hattının çevikliğini etkilemeden maliyetleri azaltmak otomotiv endüstrisinde en önemli hedefler arasında yer alıyor. Üretim sürelerini kısaltmak, montaj hattını üretimin talep ve ihtiyaçlarına göre daha esnek ve uyarlanabilir hale getirebilmek, daha kârlı hale gelmek demektir. Bu nedenle kriz ortamlarında dahi kesintisiz üretim sağlamak için iyi çözüm cobot’lardan geçiyor” diye konuştu.

İlgili Yazılar