Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Medikal teknoloji projesi Scoper yatırımcılarını arıyor

Gazi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Technomedicare firması tarafından geliştirilen video laringoskopi cihazı Scoper, Türkiye’nin en etkin paya dayalı kitle fonlama platformu fonbulucu’da  yatırım turuna çıktı.

Medikal alanda endotrakeal entübasyon (soluk borusuna tüp yerleştirme) işlemini kolaylaştırarak  maliyetleri azaltan Scoper, 3 Haziran 2022’ye kadar devam edecek turla 3,424 milyon TL fona ulaşmak üzere şirket paylarının 12’sini yatırımcılara arz ediyor. Ankara Kalkınma Ajansı ve  fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun eş finansman modeli ile 200 bin TL yatırım yapma kararı aldığı turda %100 fonlanma rakamına ulaşana kadar yatırımcılara %20 fazladan pay veriliyor. 

Ülkemizin ilk yerli video laringoskopi cihazı olmanın yanında, cep telefonu ve tablet gibi android işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlarla çalışabilen dünyanın ilk uygulama tabanlı video laringoskopi cihazı Scoper, mobil cihazlarla kullanılabilme özelliği sayesinde çok kullanımlık versiyonu ile hastaneler ve ambulanslar için monitör maliyetinin azaltıldığı ekonomik bir çözüm sunarken, tek kullanımlık versiyonu ile doktor ve paramediklere bireysel olarak cihaza sahip olma ve kendi mobil cihazları ile kullanılabilme özgürlüğü sunuyor. Scoper sayesinde, video laringoskopi teknolojisinin önündeki en büyük engel olan maliyet bireysel satın alınabilecek kadar azaltılarak video laringoskopi cihazlarının tüm dünyada yaygın olarak kullanılmasının önü açılıyor. 

Scoper’ı farklı kılan teknoloji nedir?

Scoper’ın teknolojisi ve hedefleri hakkında bilgi veren Technomedicare firmasının Kurucu Ortağı Prof. Dr. Orhan Çınar, “Hepimizin bildiği gibi pandemi sürecinin başlarında pek çok hastanın maruz kaldığı endotrakeal entübasyon (soluk borusuna tüp yerleştirme) işlemi için günümüzde hala yaygın olarak direkt laringoskopi yöntemi kullanılmakta ve bu yöntem hem maliyetleri yükseltmekte hem de entübasyon işlemini zorlaştırmakta. Video laringoskoplar ise sağladıkları birçok avantaja rağmen dünya genelinde maalesef gelişmiş ülkeler dışında henüz yaygın olarak kullanılmamakta. Buradaki en önemli bariyer cihazların maliyeti. Scoper ise uygulama tabanlı mobil cihazlarla çalışabilen altyapısı sayesinde çok kullanımlık modelinde bu maliyeti %60 oranında azaltarak belirgin bir fırsat yaratmakta. Geliştirilecek tek kullanımlık versiyon ile ise bu maliyet 30 dolar civarına kadar düşürülerek hekimlerin ve paramediklerin bireysel olarak bile cihazı alıp kullanmaları mümkün hale gelmekte. Ayrıca cihazımız  entübasyon işleminin başarı şansını artırmakta, süresini kısaltmakta, sağlık personelini tehdit eden bulaş riskini de azaltmakta. fonbulucu platformunda çıktığımız yatırım turu sonucunda elde edeceğimiz finansmanla ilk aşamada tek ve çok kullanımlık versiyonlarımız için kalıp ve seri üretim süreçlerimizi tamamlanarak cihazımızı en kısa süre içerisinde iç piyasaya arz etmeyi planlıyoruz. Öte yandan endoskopik ve laparoskopik ürünlerimizi çeşitlendirerek 2028’de 658 milyar dolara ulaşması beklenen global medikal teknolojiler pazarında da güçlü bir aktör olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Scoper, medikal alanda ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak”

Fonbulucu Girişim İlişkileri Direktörü Enis Erdem Yurdatapan ise “Scoper, dünyadaki ve ülkemizdeki tüm laringoskopların yakın gelecekte video laringoskoplarla yer değiştireceği, ülkemizde video laringoskopi üretimi yapan bir firmanın bu dönüşüm sürecinde kilit bir rol üstlenebileceği vizyonu ile geliştirilmiş tamamen yerli ve milli bir proje.  Dolayısıyla bu alanda yerli üretim yapan bir firmanın ülkemizin dışa bağımlılığını azaltılacağı, ülke içi rekabeti artıracağı, komşu ülkelere ihracat yapabileceği, yenilikçi teknolojilerle küresel rekabete katılabileceği öngörüyor ve medikal alanda kullanılan birçok video endoskopik sistemi geliştirme gücüne sahip olduğunu düşünüyoruz. Yatırımcılarımızı böylesine yüksek bir potansiyelle yatırım turuna çıkan Scoper’a ortak olmak için platformumuza davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İlgili Yazılar
Devamını oku

HUAWEI Sektör Lideri Seçildi

HUAWEI Tüketici Elektroniği Grubu, Fast Company dergisi tarafından 16 sektör özelinde gerçekleştirilen, “Türkiye Müşteri Deneyimi Endeksi” marka değerlendirmesinde,…