Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Podcaster App, 2021 Dünya Podcast Raporunu Yayımladı

Podcaster App, 2021 Dünya Podcast Raporu’nu yayımlayarak bu alanda bir ilke imza attı.

Son yıllarda hem üretici hem de dinleyici bağlamında etkisini büyüten podcastler, istikrarlı yükselişini 2021 yılında da devam ettirdi. Podcaster App tarafından yayınlanan 2021 Dünya Podcast Raporu’nda verilen detaylar sektörün 2022 hedeflerine de ışık tuttu.

2021 yılı itibarı ile 485 milyon dinleyiciye ulaşan podcast dünyası, 150 bin yeni podcast ile bu dinleyicilere ulaştı. Spotify ve Apple Podcast platformları başta olmak üzere 10’un üzerinde platformda yayımlanan podcastler; siyaset, tarih, sanat, spor, mizah, psikoloji ve kişisel gelişim gibi birçok farklı konuda içerik üreticisine ev sahipliği yapıyor.

Podcaster App tarafından yayınlanan rapora göre, 14 milyar dolar değere sahip podcast sektörünün önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolar bandına yaklaşması öngörülüyor. 2025 yılında 800 milyon aktif podcast dinleyicisine ulaşması beklenen sektörün dinleyici grafiği ise yeni platform ve içeriklerle her geçen gün yükseliyor.

Türkiye’de podcast dinleme trendi yükselişte

Rapora göre en yüksek podcast bilinirliğine sahip kıta Avrupa olurken, en fazla podcast bilinirliği olan ülke ise yüzde 78 ile Amerika Birleşik Devletleri. Avrupa’da  en çok podcast dinleyen ülke ise yüzde 41 ile İrlanda oldu. İspanya, Norveç, İtalya ve Amerika gibi ülkelerin yoğun olarak dinlediği podcastlere Türkiye’de ilgi her gecen gün artıyor. Haziran 2021’de Reuters Gazetecilik Enstitüsü’nün raporuna göre son bir ayda Türkiye’de podcast dinleyenlerin sayısı yüzde 37 olarak duyuruldu.

Beyhan Budak tarafından yayınlanan Kendine İyi Davran podcast serisi en çok dinlenen Türkçe podcast serisi olurken, Beyhan Budak’ı Deniz Dülgeroğlu tarafından yayınlanan Merdiven Altı Terapi ve ardından Sesli Kitap Dünyası podcast kanalları takip etti. Ülkemizde en çok takip edilen podcastler genel itibariyle gündem içeriklerini konu alan podcastler oldu.

Apple Podcast ve Spotify podcastlerin gelişmesine öncü oldu

Müzik platformu olarak önce çıkan Spotify ve Apple, podcast dünyasının gelişiminde büyük rol oynadı. Her iki platformda yayınlanan içerikler yüz milyonlarca dinleyiciye podcastleri ulaştırdı. Podcast içerik üreticilerinin bu platformlardan gelir elde etmeye başlamasıyla sektörün reklam hacmi de önemli ölçüde büyüme gösterdi. Podcast dünyasının global pazar değeri 2021’de 14 milyar doları geçerek bir rekora ulaştı.

Spotify Wrapped verilerinin de yer aldığı Podcaster App 2021 Dünya Podcast Raporu’nda platformdaki podcast dinleyicilerinin %200 oranındaki artışı ve %23’lük dinlenme süresi artışı da rapora yansıdı.

Podcast dünyasının gelecek öngörülerine de yer ayrılan Podcaster App 2021 Dünya Podcast Raporu’nda sektörün 2028 yılında 100 milyar dolara yakın bir hacme ulaşacağı belirtildi. 2025 yılında 800 milyon dinleyiciye ulaşmayı bekleyen podcast dünyası ivmesini yeni içerikler ve mecralarla büyütmeyi hedefliyor.

Türkiye’den çıkan ilk global Podcast aplikasyonu olmayı hedefliyor

Türkiye’nin ilk global podcast uygulaması olma amacıyla yola çıkan Podcaster App, Türkiye’de podcast odağında birçok noktada içerik üretmeyi de amaçlıyor. Bu kapsamda 2022 yılı boyunca her ay podcast özelinde bir rapor yayınlayacak olan Podcaster App, 2022’nin ilk raporunu ise “2021 Dünya Podcast Raporu” başlığıyla yayımladı.

Türkiye’de ilk defa bu kapsamda ve başlıkta hazırlanan raporun, 2021 yılı boyunca tüm kıtalardaki podcast gelişmelerini aktarması ve dünya podcast ekosistemi hakkındaki bilgiler için Türkiye’de podcast profesyonelleri ve reklam dünyası için başvuru kaynaklarından biri olmasını hedefliyor.

Raporda öncelikle dünya için genel bir çerçeve çizildikten sonra kıta kıta podcast gelişmelerine yer verildi ve söz konusu kıtalardaki önemli ülkelerin podcast ekosistemi hakkındaki bilgiler derlendi. Ayrıca önemli podcast haberleri ve reklam dünyasındaki gelişmelerin aktarıldığı raporda kapsayıcı şekilde tasarlanmış ve Afrika’daki podcast ekosisteminin yanı sıra siyahi podcastler hakkında da ayrı bir başlık açıldı.

İlgili Yazılar