Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

ikas, ortalama sipariş tutarını artırmanın yollarını açıkladı

e-ticaret altyapısı ikas, ortalama sipariş tutarını artırmanın yollarını açıkladı.

Maddelere geçmeden önce, ortalama sipariş tutarı nedir, bir açıklayalım.

Ortalama sipariş tutarı, e-ticaret siteniz üzerinden yaptığınız satış tutarlarının ortalamasıdır. E-ticaret için oldukça önemli bir metrik olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ortalama sipariş tutarınızı takip ederek; ciro büyümenizi daha rahat anlayabilir, satış başarınızı ölçebilirsiniz. Ortalama sipariş tutarı, aylık cironun aylık toplam müşteri sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Çıkan sonuç ne kadar büyükse, işler o kadar lehinize gidiyor demektir! Ortalama satış tutarının ne kadar önemli olduğunu anladık. Peki ya bu tutarı nasıl artırabiliriz? ikas tam da bu soruyu cevapladı.

Ücretsiz kargo için alt sınır belirleyin.

E-ticaret operasyonlarının en önemli adımlarından biri kargo sürecidir. Ücretsiz kargo seçeneği müşteriler için oldukça çekici bir seçenek olmasının yanı sıra, sepet terk etme oranlarını azaltacaktır. Fakat ücretli kargo modeliyle çalışıyorsanız, en azından ücretsiz kargo için bir alt sınır belirleyebilirsiniz. Böylece müşterilerinizi daha fazla alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz.

Paket kampanyalar hazırlayın.

“3 al 2 öde” türü paket kampanyalar hazırlamak, hem ortalama sipariş tutarını artıracak hem de müşterilerin satın alma kararını hızlandıracaktır.

Çapraz satış ve üst satış stratejisi uygulayın.

Üst satış ve çapraz satış teknikleri geleneksel ticaret stratejilerinden e-ticarete uygulanmış satış teknikleridir. Üst satış, bir müşteriye almak istediği bir üründen daha avantajlı ve üst segment olanını almaya ikna etmektir. Üst satış yöntemlerini kullanmak için çeşitli araçlardan ve modüllerden yararlanabilirsiniz. Örnek olarak cep telefonu satıyorsunuz diyelim ve bir ziyaretçi X modelini inceliyor. Bu X modelini inceleyen ziyaretçilere otomatik olarak bir açılır pencere içerisinde Iphone 12 kampanyası başlatarak daha üst modelini almaya teşvik edebilirsiniz. Bu kampanyalar için “sınırlı süre” veya “sınırlı stok” gibi başlıklar atarak satın alma kararını hızlandırabilirsiniz.

Çapraz satış ise üst satış gibi yine müşterilerinizi daha fazla satın almaya teşvik edecek bir satış taktiğidir. Çapraz satışta amaç, müşterilerinizi satın aldığı ürünün yanında tamamlayıcı ürünler almaya ikna etmektir. Örnek olarak cep telefonu alacak bir müşteriye o telefonla uyumlu kulaklık veya telefon kılıfı gibi ürünler satarsanız, çapraz satış yapmış olursunuz.

Belirli bir tutar üzerindeki alışverişler için indirim teklifleri oluşturun.

Tıpkı ücretsiz kargo alt sınırı gibi, özel indirimler için de bir alt sınır oluşturabilirsiniz. Örneğin sepet tutarı 50 lira olan bir müşteriye, 200 lira üzeri sepet tutarına ulaşırsa ekstra bir kupon oluşturabilirsiniz. Bu yöntem kar marjını azaltıyor gibi gözükse de, satış oranlarını artıracağı için açığı kapatacaktır.

Sadakat programları oluşturun.

Sadık müşteriler tüm işletmelerin istediği müşteri kitlesidir. Bir kere gelen müşterinin tekrar tekrar gelmesi, pazarlama maliyetlerinizi düşürür ve “Müşteri yaşam boyu değeri” ortalamanızı yükseltir. Bu yüzden, kazandığınız müşterileri elinizde tutmak çok önemli. Bunun için üye müşterilerinize belirli bir sipariş tutarı veya sipariş sayısı sonrası indirim, puan veya promosyon hediye edebilirsiniz!

Chatbot uygulamaları kullanın.

Chatbot, web sitesi ziyaretçilerinin sorularını yapay zeka desteği ile anlayarak otomatik cevaplar oluşturan müşteri destek sistemidir. Günden güne kullanımı artan chatbotlar, müşteriye hızlıca destek verdiği için kullanıcı deneyimini iyileştirir. Siz de chatbot uygulamaları kullanarak, ortalama sepet tutarlarını yükseltebilirsiniz!

İlgili Yazılar