Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Büyüyen “Erişim Hizmeti” pazarı fidye yazılımı saldırılarını artırıyor

Trend Micro’nun yeni araştırması, kurumsal kimlik bilgilerinin güvenliğini sağlamanın önemine dikkat çekiyor.

Küresel siber güvenlik pazarının lider şirketi Trend Micro, son dönemde fidye yazılımı saldırılarında yaşanan artışın ardındaki siber suç tedarik zincirinin ayrıntılarını ortaya koyan yeni araştırmasını yayınladı. Geçtiğimiz iki yıl içinde talepte yaşanan artışla birlikte artık siber suç pazarlarında ayrı bir “Erişim Hizmeti” bölümü bulunuyor.

Trend Micro Teknik Lideri Burçin OlgaçÖncelikle erişim aracılarının etkinliğini azaltmaya odaklanmak yerine, medya ve kurumsal siber güvenlik ekipleri artan fidye yazılımı saldırılarına odaklandılar. Olaya müdahale edenlerin fidye yazılımı saldırısının köküne inebilmeleri için genellikle iki veya daha fazla üst üste gelen saldırı zincirini araştırması gerekiyor. Bu, genel olay raporu sürecini genellikle karmaşıklaştırıyor. Güvenlik ekipleri, kurumsal ağ erişimini ele geçiren ve satan erişim aracılarının hareketlerini izleyerek bu sorunun önüne geçebilirler. Bu, temelde fidye yazılımı aktörlerinin hizmet arzını engeller” dedi.

Araştırma, İngilizce ve Rusça siber suç forumlarında 900 erişim aracısı tarafından 2021 yılında Ocak ayından Ağustos ayına kadar yayınlanan ilanların analizine dayanıyor.

Bu analizde, eğitim, reklamların %36’sını oluşturması ve kendinden sonra gelen iki sektörün 3 katından fazla hedeflenmesiyle en fazla öne çıkan sektör olarak dikkat çekiyor. Sektörler sıralamasında eğitimi yüzde 11 ile imalat ve profesyonel hizmetler takip ediyor.

Rapor, üç ana erişim aracısı türünü ortaya koyuyor:

  1. Hızlı kâr etmeye odaklanan ve tüm zamanlarını erişim için harcamayan fırsatçı satıcılar.
  2. Bir dizi farklı şirkete erişim sağlayan sofistike ve yetenekli bilgisayar korsanları olan ve hizmetleri genellikle daha küçük fidye yazılımı iştirakleri ve grupları tarafından kullanılan özel aracılar.
  3. Uzak masaüstü bağlantısı (RDP) ve Sanal özel ağlara (VPN) yönelik kimlik bilgileri sunan çevrimiçi mağazalar. Bu özel mağazalar tüm ağ veya işletme yerine yalnızca tek bir makineye erişim hizmeti sağlıyor. Ancak, daha düşük becerilere sahip siber suçluların çok daha basit ve otomatik bir şekilde erişim satın almalarına olanak tanıyor. Hatta konuma, servis sağlayıcıya, işletim sistemine, bağlantı noktası numarasına, yönetici haklarına veya şirket adına göre arama yapma olanağı veriyor.

Çoğu erişim aracısının teklifi, şu  nedenlerden kaynaklanmış olabilecek basit kimlik bilgilerini içeriyor: Önceki ihlaller ve parola karması ile kırma; güvenliği ihlal edilmiş bot cihazlar, VPN ağ geçitlerinde, web sunucularında vb. güvenlik açığından yararlanma veya tek seferlik fırsatçı saldırılar.

Hizmet bedeli erişim türüne (tek makine veya tüm ağ/kurum), şirketin yıllık gelirine ve saldırganın ne kadar fazla uğraşması gerektiğine bağlı olarak değişiyor. RDP erişimi 10 dolar gibi düşük fiyatlarla satılırken, bir işletme yöneticisinin kimlik bilgilerinin ortalama fiyatı ise yaklaşık 8 bin 500 dolar seviyesinde seyrediyor. Ancak istenen ücretler toplamda 100 bin dolara kadar çıkabiliyor.

Trend Micro, güvenlik profesyonelleri için aşağıdaki stratejileri öneriyor:

• Genel güvenlik ihlallerini takip edin.

• Kurumsal kimlik bilgilerinin ihlal edildiğinden şüpheleniyorsanız, tüm kullanıcıların parolalarını değiştirmesini sağlayın.

• Kullanıcı hesapları için Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (MFA) ayarlayın.

• Kullanıcı davranışlarını izleyin.

• Arındırılmış bölgeyi (DMZ) izleyin ve VPN, web postası ve web sunucuları gibi internete yönelik hizmetlerin sürekli saldırı altında olduğunu varsayarak hareket edin.

• Ağ segmentasyonu ve mikro segmentasyon uygulayın.

• En iyi parola politikalarını uygulayın.

• Sıfır Güven mimarisi uygulayın.

İlgili Yazılar
Devamını oku

WatchGuard, Yeni Güvenlik Duvarı Ürünlerini Piyasaya Sundu

WatchGuard® Technologies, yeni Firebox T25/T25-W, T45/T45-POE/T45-W-POE ve T85-POE masaüstü güvenlik duvarı cihazlarının piyasaya sürüldüğünü duyurdu. WatchGuard’ın Bütünleşik Güvenlik Platformu® mimarisi tarafından desteklenen yeni…