Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Sberbank, Akkuyu NGS’nin İnşası İçin 800 Milyon ABD Doları Kredi Verecek

Rus bankası Sberbank, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşası için AKKUYU NÜKLEER A.Ş’ye kredi sağlayacak.

Bu amaçla şirkete 7 yıl süreyle 500 milyon ve 300 milyon ABD doları tutarında iki kredi verilecek. Krediler, NGS’nin 4 ünitesinin inşası için kullanılacak.

Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anatoly Popov, Sberbank’ın 2009’un Ağustos ayı başlarında AKKUYU NÜKEER A.Ş için 7 yıl vadeli 400 milyon dolar tutarında kredi sağladığını hatırlatarak şunları söyledi: “Sberbank, 2019’da Rosatom’un Türkiye’de modern bir nükleer güç santrali inşa edilmesi amacını taşıyan büyük ölçekli projesinin ilk kredi sağlayıcısı oldu. Bu proje, banka için stratejik önem teşkil ettiğinden finansmanı sürdürmekten memnuniyet duyuyoruz. Sberbank, bu yıl açtığı 800 milyon ABD doları tutarındaki yeni krediler ile Rosatom’un bu en büyük uluslararası projesinin kredi sağlayıcıları arasında lider konumunu korumaktadır.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Hissedar İlişkileri Genel Müdürü Anton Dedusenko da yaptığı açıklamada, Sberbank ile ortaklıklarını şöyle değerlendirdi: “Bu yıl Akkuyu NGS’nin inşaat hızı yeni bir seviyeye ulaştı. Bugün, dört güç ünitesinin tümünde çeşitli aşamalarda çalışmalar yürütülüyor. Ekim ayında dördüncü güç ünitesinin inşası için lisans verilmesiyle lisans sürecini tamamladık ve inşaat çalışmalarında zirveye yaklaşıyoruz. Rus bankaları sürdürülebilir, düşük karbonlu elektrik üretim projelerini desteklemekte ve kredi ihtiyaçlarımıza büyük bir hevesle yanıt vermektedir. Sberbank’ın uzun vadeli ve güvenilir ortağımız olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 4 güç ünitesi de devreye alındıktan sonra yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor. Santralin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması hedefleniyor.  Akkuyu NGS, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu’nun güvenlik standartlarında yer alan dünya nükleer topluluğunun tüm modern gereksinimlerini ve Avrupa İşletme Kuruluşları Kulübü’nün (EUR) gerekliliklerini karşılıyor. Proje, 21 Eylül 2021’de 1587 sayılı Rusya Federasyonu Hükümeti Kararnamesi ile onaylanan yeşil projelerin sınıflandırmasına uygun olarak yürütülüyor.

Sberbank A.Ş, Rusya’nın en büyük bankalarından ve önde gelen küresel finans kurumlarından biri olma özelliğini taşıyor. Sberbank, tüm Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ülke ekonomisi için önemli bir kredi kuruluşu olan Sberbank mevduat piyasasında en büyük paylardan birine sahip. Sberbank’ın ana hissedarı, Sberbank’ın kayıtlı sermayesinin %50’sine ve artı 1 oy hakkı hissesine sahip olan Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı tarafından temsil edilen Rusya Federasyonu. Bankanın kayıtlı sermayesinin kalan %50 eksi 1 oy payı Rus ve uluslararası yatırımcılara ait. Sberbank, dünyanın 18 ülkesindeki müşterilere hizmet sunuyor.  

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM, nükleer enerji tedarik zincirinin her aşamasında başarılı çözümler sunan kaynaklara, deneyim ve uzmanlığa sahip dünyadaki tek şirkettir.  Şirket, nükleer enerji santrallerinin tasarımı, inşası ve işletilmesi, uranyum madenciliği, dönüşüm ve zenginleştirme, nükleer yakıt tedariki, hizmetten çıkarma, kullanılmış yakıt depolama ve nakliye ile nükleer atıkların güvenli bertarafı dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Şirketin stratejisi, rüzgar enerjisi üretimi alanı da dahil olmak üzere düşük karbonlu enerji üretimi projeleri geliştirmektir. Rosatom şu anda çatısı altında bulunan 300’den fazla kurum ve kuruluş ve 275 bin çalışanla faaliyetlerini sürdürmektedir. Ekim 2020’den bu yana Rosatom, kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınma alanında iş için en büyük uluslararası BM girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin bir üyesidir. Ekim 2020’den bu yana Rosatom, kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınma alanında iş için en büyük uluslararası BM girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin bir üyesidir. Rosatom’un uluslararası portföyünde 12 ülkede farklı aşamalarda bulunan 36 güç ünitesi projesi bulunuyor. Rosatom elektrik üretimi açısından ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sinden fazlasını karşılıyor.

İlgili Yazılar