Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Lenovo 2021 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

Lenovo, 2021 yılının üçüncü çeyrek sonuçlarıyla kârlılık ve ciroda tarihi rekor değerlere ulaştı.

Lenovo, grup cirosunu önceki yıla göre %23 artırarak 17,9 milyar dolar ciro elde etti. Lenovo aynı zamanda net gelirini önceki yıla kıyasla %65 artırarak, 512 milyon dolara ulaştı. Lenovo, Türkiye’de de globaldeki güçlü performansı sürdürerek, 2021 yılının üçüncü çeyreğini yine birinci sırada, %24,6 pazar payı ile kapadı.  Lenovo Türkiye, yılın üçüncü çeyreğinde pazar liderliğini sürdürdü.

Lenovo Türkiye, 2021 yılının üçüncü çeyreğini, güçlü bir performans ortaya koyarak IDC sonuçlarına göre %24,6  pazar payı ile birinci sırada kapadı ve son 6 çeyrektir pazar payı liderliğini sürdürdü. Toplam dizüstü bilgisayar pazarında %23.5 ile masaüstü bilgisayar pazarında da %27.5 pay ile  pazardabirinci oldu. Kurumsal segmentte sıralamada %42.8 ile birinci olan Lenovo Türkiye, ayrıca Android İşletim Sistemli Tablet pazarında da %30.4 pazar payı ile lider oldu. 

Tarihi rekor değerler 

Dünyanın ve Türkiye’nin lider teknoloji şirketlerinden Lenovo, yılın üçüncü çeyreğinde rekor rakamlara ulaştı. Lenovo’nun performansı, net gelirin önceki yıla kıyasla %65 artarak 512 milyon dolara yükselmesi, net gelir marjının ise 0,7 puan artış göstermesiyle, grubun üç yılda kârlılığını iki katına çıkarma hedefi yolunda önceki yıla kıyasla önemli bir adım daha ortaya koydu. Vergi öncesi gelir önceki yıla göre %58 artışla 742 milyon dolar olurken, grup cirosu güçlü büyüme trendini sürdürerek bir önceki yıla kıyasla %23 artışla 17,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. Operasyonel nakit akışı geçtiğimiz yıla göre ikiye katlanarak 1,6 milyar dolar olurken, inovasyon yatırımlarının artmasıyla, grubun bu çeyrek için Ar-Ge giderleri yaklaşık %60 artış gösterdi.

Lenovo CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Yang Yuanqing, rekor sonuçlar hakkında şöyle konuştu: “Lenovo olarak 3S (3A) (Akıllı Cihazlar/IoT, Akıllı Altyapı, Akıllı Dikey Çözümler) stratejimizi güçlü bir şekilde yürüterek, geçtiğimiz çeyrekte hem gelir hem de ciro yönünden yeni rekorlar kırdık ve önümüzdeki üç yılda net kâr marjımızı iki katına çıkarma yolunda ilerliyoruz. Aynı zamanda, Ar-Ge yatırımlarımızı yaklaşık %60 ile önemli ölçüde artırdık. İleriye baktığımızda, önümüzdeki üç yılda Ar-Ge harcamalarımızı iki katına çıkarma hedefimize ilerlemeye ve hizmet odaklı akıllı dönüşümümüzü desteklemeye devam edeceğiz.” 

İnovasyon ve güçlü yönetim

Sektörde büyük ölçekli tedarik sorunlarına karşın,  şirketin inovasyon odaklı olması, güçlü operasyon kabiliyeti ve yönetimi, tüm ana iş gruplarında başarılı bir performans getiriyor. Dünya genelinde hızlanan dijitalleşme, akıllı dönüşüm ve cihazlar, altyapı ve uygulamalardaki güncellemelerin yarattığı fırsatlarla grubun uzun vadeli ve sürdürülebilir kârlılık artışları güçleniyor. Legion, Yoga ve ThinkPad gibi üstün teknoloji ile üretilmiş dizüstü ürünleriyle daha akıllı teknolojiler sunan Lenovo, Ar-Ge yatırımlarının iki katına çıkarılması üzerinde yoğunlaşmaya devam edecek. 

Fırsatlar 

Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG), hızla büyüyen bir pazarda yüksek kârlılığını ve büyümesini sürdürüyor. Teknoloji mimarisi daha karmaşık hale geldikçe, müşteriler daha gelişmiş BT hizmetleri talep ediyor ve 2025 yılına kadar pazar büyüklüğünün 1 trilyon ABD dolarının üstüne çıkması, hızlı büyüyen ve yüksek kâr marjlı hizmet olarak cihaz pazarının ise 67 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

  • Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) ile rekor üçüncü çeyrek performansı ISG, önceki yıla kıyasla yaklaşık %34 artış elde ederek yaklaşık 2 milyar dolar gibi tüm zamanların en yüksek cirosuyla rekor bir performans ortaya koydu. 
  • ISG, neredeyse tüm segmentlerde piyasa ortalamasının üstünde bir büyüme gösterdi. Bulut Hizmetleri Sağlayıcısı önceki yıla göre %50’nin üstünde artışla tarihi ciro değerine ulaşırken, İşletme/KOBİ cirosu önceki yıla göre %20 ile güçlü bir büyüme kaydetti.
  • Yüksek kâr marjlı segmentler arasında depolama bir önceki yıla göre %50’nin üstünde büyüme kaydederek rekorunu geliştirdi ve “Yüksek Performanslı Bilişim Grubu” Lenovo Neptune su soğutma teknolojisiyle, Çin’deki en hızlı üniversite yüksek performanslı bilgisayarını kullanıma sundu.

Grup, EdgeComputing,  Hybrit Cloud Solutions ve 5G gibi hızlı büyüyen segmentlere yaptığı yatırımları artırmaya devam edecek. Buna ilave olarak, tasarım ve üretim kapasitesini artırarak kârlılığın iyileştirilmesine katkı sağlamayı sürdürecek. 

Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu (ISG), dünyanın en büyük ve en güvenilir ICT altyapı çözümleri sağlayıcısı olma vizyonunu koruyor.

Öte yandan “Akıllı Cihazlar Grubu (IDG)” güçlü ciro artışı ve daha yüksek kârlılıkla, bilgisayar dışı iş gruplarının da katkısını artırıyor.

Sürdürülebilirlik ve geleceğe yatırım

Lenovo, sürdürülebilirlik vizyonuyla “Bilime Dayalı Hedefler Girişimi” onaylı 2030 emisyon azaltma hedeflerine ilerlerken, 2025/26 mali yılına kadar tedarik zincirinden bir milyon ton Sera Gazı emisyonunu çıkarmayı amaçlıyor. Aynı zamanda tüketim sonrası geri dönüşümlü malzemeleri 2025 yılına kadar bilgisayar ürünlerinin tamamına entegre etmeyi amaçlayan Lenovo, sosyal etkisini yeniden belirleme hedeflerini düzenleyerek, dünya genelinde yönetici rollerinde kadınların oranının 2020 yılında %21’den 2025 yılında %27’ye çıkması için çalışmalar yapacak.

Yakın zamanda ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) taahhütleri ve çalışmaları takdir edilen Lenovo, “Hang Seng Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksindeki” en yüksek derece olan AA+ derecesini ve teknoloji sektörünün tamamında en iyi puanı elde etti.

İlgili Yazılar