Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Cisco, Webex Hologram Çözümünü tanıttı

CİSCO WebexOne’da hibrit çalışmaya yönelik gelecek nesil iş birliği ürünü Webex Hologram’ın ön tanıtımını gerçekleştirdi.

Webex Hologram, artırılmış gerçeklik headset’lerinden (AR gözlükleri) yararlanarak Webex’in zengin özellikli toplantı işlevini sarmal 3D hologramlarla bir araya getiren sektörün tek gerçek zamanlı toplantı çözümü. Çalışanların %64’ünün uzaktan çalışma imkanının işlerine devam etme ya da işten ayrılma kararlarını doğrudan etkilediği konusunda hemfikir olduğu bir dönemde (Kaynak: Cisco Hibrit Çalışma Endeksi-Cisco Hybrid Work Index), şirketlerin giderek daha esnek çalışma düzeni ve donanım imkanları sağlaması gerekliliği doğuyor. Ancak bu, fiziksel bir nesneyle tasarım veya eğitim gibi aktif katılımlı iş birliği gerektiren işler ve ekipler için zorluk teşkil ediyor. İşte Webex Hologram’ın holografik özellikleri sayesinde katılımcılar artık önceden yalnızca yüz yüze ortamlarda mümkün olan şekillerde online olarak da etkileşime girebilecek.

Webex Hologram ile ilgili açıklama yapan Cisco Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Teknolojiden Sorumlu Başkanı Osama Al-Zoubi, “Cisco olarak misyonumuz dünyadaki 3 milyar dijital çalışana dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar eşit katılım sağlamak. Webex Hologram, sanal ve yüz yüze çalışma ortamları arasında hiçbir boşluk kalmayacak şekilde kusursuz bir iş deneyimi sunma misyonumuzu gerçekleştirmeye yönelik büyük bir adımı temsil ediyor.” dedi.


Küresel COVID-19 pandemi güvenlik protokolleri, işletmelerin sarmal sanal toplantılar sunma ihtiyacını da artırdı. Örneğin sağlık sektöründe yeni bir cerrahi cihaz pazara sunulduğunda hekimlerin, teknisyenlerin, satış ve destek ekiplerinin hızlı bir şekilde eğitilmesi gerekiyor. Webex Hologram ile bu eğitim, zamandan ve seyahat sürelerinden tasarruf etmek için uzaktan gerçekleştirilebilecek. Doktorlar yeni çıkan bu cerrahi cihazı sanki gerçekten odadaymış gibi her açıdan ve gerçek boyutunda görme olanağı bulacak.

Maclaren Racing CEO’su Zak Brown, Webex Hologram ile ilgili olarak, “Hibrit sporları yeniden tasarlamaya ve ekibimizi dünyanın her yerindeki pistlerde desteklemeye devam ettiğimiz bu dönemde Webex Hologram, tasarım mühendislerimiz, sürücülerimiz ve ekiplerimiz için güçlü bir araç. Bir teknisyeni yarış takımının olduğu yere uçakla göndermek veya düz görüntülerle prosedürleri açıklamak yerine, Hologram teknolojisi ile bir motor bileşenini anında her açıdan gösterebiliyor, boyutlandırmayı iletebiliyor ve montaj ve kullanımla ilgili talimatları sanki bizzat oradalarmış gibi verebiliyoruz. Üstelik tüm bunları yaparken de seyahatlerde harcanacak sayısız saatten de tasarruf etmiş oluyoruz.” dedi.

Webex Hologram’ın ek özellikleri:

  • Günümüzde kullanımda olan sarmal teknoloji: Günümüzde mevcut olan 2D ve sanal toplantı deneyimlerinden farklı olara, yalnızca Webex Hologram gerçek insanların gerçeksi görünen, gerçek zamanlı hologramlarını sunarak bir arada bulunma hissini yaşatıyor. Katılımcılar için bu, avatar kullanmaya kıyasla daha kapsayıcı ve gerçekçi bir deneyim anlamına geliyor. Bu da eğitim ve sorun çözme söz konusu olduğunda gerçekten önemli bir fark yaratabiliyor.
  • Fiziksel ve dijital içerik paylaşabilme becerisi: Webex Hologram ile sunum yapan kişi, kullanıcıların birlikte yaratmalarına ve gerçek anlamda iş birliği yapmalarına olanak tanıyan hem fiziksel hem de dijital içerikleri paylaşabiliyor. Örneğin, bir otomobil üreticisini ele alalım. Katılımcılar, aracın motorunu ve alt takımını incelemek ve geri bildirimde bulunmak için artırılmış gerçeklik deneyiminde paylaşılan bir aracın fiziksel prototipiyle etkileşime girebiliyor. Sarmal deneyim yaşanırken otomobilin tasarım görselleri ve diğer dijital içerikler de paylaşılabiliyor.
  • Birden çok kullanıcı için çok boyutlu deneyim: Birden çok kullanıcının uzaktan katılımını mümkün kılan “1:çok” sunucu deneyimi desteği. Her kullanıcı, kullanımı tek açılı görünümlerle sınırlayan diğer çözümlerin aksine, eş zamanlı olarak çok boyutlu bir deneyim yaşıyor.
  • Tüm işletim sistemleriyle ve teknolojilerle çalışan headset (AR gözlüğü): Webex Hologram, Magic Leap ve Microsoft HoloLens gibi sektör lideri AR gözlükleri ile uyumlu.

Webex Hologram, yakında Webex Çözüm Paketi’ni daha da fazla destekleyecek ve uzaktan ve hibrit çalışanların tercih ettikleri AR gözlükleri kullanarak sarmal deneyimlere katılmalarını sağlayacak. Geçtiğimiz sene içinde Cisco, Webex uygulamasına yaklaşık 1.000 yeni özellik ve cihaz ekledi.

İlgili Yazılar