Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Uzun vadeli yatırımlar için Gümrük Vergisi indirimi şart

Toplam ihracatı 60 milyar dolar olan sektörlerin maliyeti yüzde 10 ila 20 artacak.

Devlet destekli yatırımlarda uygulanan Gümrük Vergisi indirimini kaldıran “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”, takım tezgahlarının kullanıcısı ve yatırımcısı olan sektörlerde tepkiyle karşılandı.

TİAD Başkanı Fatih Varlık, Karar’ın uygulanması halinde; takım tezgahı kullanarak üretim yapan ve Türkiye’nin ihracatına yılda ortalama 60 milyar dolar katkı sağlayan otomotiv ve yan sanayisi, beyaz eşya, savunma, havacılık, medikal, kalıpçılık gibi sektörlerin üretim maliyetlerinde yüzde 10 ila 20 oranında artış yaşanacağını açıkladı. Ülkemizde üretimi hiç olmayan yatay işleme merkezi, tornalama merkezi ve ülkemizdeki üretimi hem adet hem de ana sanayinin ihtiyacı olan nitelikleri karşılamaktan çok uzak olan dik işleme merkezi, taşlama tezgahı ve takım bileme tezgahının bu karardan hariç tutulması gerektiğini belirten Varlık, bu makine türlerinde üretim kapasitemizin hiç olmaması ya da çok sınırlı olması nedeniyle bu makineleri özellikle Almanya, İtalya, Güney Kore, Japonya ve Tayvan’dan teminine devam edilmek zorunda olunduğunu söyledi. Varlık, yerli üreticiyi korumak ve özellikle kalite algısı düşük olan Çin, vb. ülkelerden ithalatı azaltmak amacıyla alınan Karar’ın etkisiz kalacağını ve imalat sanayinin yatırım maliyetlerinin artmasına sebep olacağını belirtti.

İlgili Yazılar
Devamını oku

TurkNet’te Üst Düzey Atama

TurkNet, Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (Chief Growth Officer) olarak Yasemin Bahar’ın atandığını duyurdu. Türkiye’nin en hızlı büyüyen yeni…