Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Türkiye tam kapanmada ‘online’ tüketti

NeSatilircom’un yayınladığı Türkiye Tam Kapanma Pazaryerleri Satış Raporu’na göre, online satışlar 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında bir önceki döneme oranla %17 artış gösterdi.

Pandeminin başlangıcından bu yana Türkiye’de ilk kez tam kapanma uygulaması yapıldı. 17 günlük süreç içerisinde fiziksel temasın kısıtlanarak vaka sayılarının düşürülmesi adına zorunlu sektörler dışında fiziki satış kanallarının tamamına yakını kısıtlandı. Kısıtlamalardan muaf olan e-ticaret sektörü ise bir kez daha pandeminin yıldızı oldu. Geliştirdiği yazılım setleriyle e-ticaret yapan ve yapmayı düşünen kişi ve kurumlar için analitik araçlar sunan NeSatilir.com, Türkiye’nin tam kapanma dönemindeki online satış rakamlarını analiz etti. 

Üç büyük il online satışta lider oldu

NeSatilir.com’un yayınladığı Türkiye Tam Kapanma Pazaryerleri Satış Raporu’na göre online satışlar tam kapanmanın yaşandığı 29 Nisan – 17 Mayıs tarihlerinde 12 Nisan – 29 Nisan dönemine oranla %17 arttı. Türkiye genelinde en çok satış yapılan il %30,21 ile İstanbul olurken %9,16 ile Ankara ikinci, %7,48 ile İzmir üçüncü sırada yer aldı. Üç büyük ili %4,61 ile Bursa, %3,57 ile Antalya takip etti. 

En çok satılan ürün kategorilerinde sıralama illere göre değişti

NeSatilir.com’un raporu en çok satılan ürün kategorilerinin illere göre dağılımını da ortaya çıkardı. İstanbullu tüketiciler tam kapanma döneminde en çok cep telefonu kapağı ve kılıfı satın aldı. Sırasıyla yüz temizleyici, sneaker, bitkisel ürünler ve t-shirt en çok satılan diğer ürünler oldu. Ankaralı tüketicilerin satın alma tercihlerinde yüz temizleyici başı çekerken sneaker, güneş gözlüğü, bitkisel ürünler ve t-shirt ilk beşte yer alan diğer kategoriler oldu. İzmir halkının top 5’inde ise cep telefonu kapağı & kılıfı, t-shirt, bitkisel ürünler, yüz temizleyici ve güneş gözlüğü yer aldı. 

Sepet ortalaması tam kapanmada arttı

Türkiye Tam Kapanma Pazaryerleri Satış Raporu, 29 Nisan – 17 Mayıs arasındaki 17 günlük dönemde sepet ortalaması verilerine de yer verdi. Verilere göre, tam kapanma dönemi öncesindeki 12 Nisan – 29 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde sepet ortalaması 116 TL iken rakam 29 Nisan – 17 Mayıs döneminde 128 TL’ye çıktı. İllere göre sepet ortalaması ise İstanbul ve İzmir’de 100 TL Ankara’da ise 98 TL olarak açıklandı. 

Üç büyük ilin sepet ortalamasında kedi maması lider

İstanbul ilinde sepet ortalamasında kedi mamaları 178 TL ile tam kapanmanın fiyat lideri oldu. Kedi mamalarını 172 TL ile tıraş makinesi izledi. 133 TL ile sneaker, 113 TL ile sandalet ve 101 TL ile gömlek İstanbul sepet ortalamasının diğer liderleri olarak saptandı.

Ankara ilinde ise kedi mamaları 170 TL sepet ortalamasıyla yine lider olarak belirlendi. Tıraş Makinesi 159 TL, kolajen 133 TL, sneaker 129 TL ve sandalet 111 TL sepet ortalamasıyla kedi mamalarının ardından geldi. 

İzmir ilinde tıraş makinesi sepet ortalamasında 171 TL ile başı çekerken169 TL ile kedi mamaları ikinci, 145 TL ile bluetooth kulaklık üçüncü, 134 ile sneaker dördüncü ve 129 TL ile kolajen dördüncü.

İn’ler ve out’lar: Kitap satışları arttı, dezenfektan satışları azaldı

NeSatilir.com tarafından yayınlanan Türkiye Tam Kapanma Pazaryerleri Satış Raporu’nda ev dekorasyon, giyim, kozmetik ve kitap kategorilerindeki satışların 29 Nisan – 17 Mayıs döneminde artış gösterdiği görülürken; dezenfektan, kolonya, spor aletleri ve tıraş makinelerinin satış oranlarının azalması da dikkat çekti. 

İlgili Yazılar
Devamını oku

E-Ticaretin Müşteri Sayısı 37,2 Milyon Oldu

Türkiye’de pandemi ile geçen 2020 yılında internetten alışveriş yapanları sayısı 37,2 milyon oldu .  İngiltere merkezli global sosyal medya ajansı We Are Social’ın, Hootsuit ile…