Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Özden Aliyagiç Uyar Röportajı

Zyxel Networks Türkiye, Orta Doğu ve Benelux Bölgesi Pazarlama Müdürü Özden Aliyagiç Uyar ile özel bir röportaj yaptık.

Zyxel Networks ile yolunuz nasıl kesişti? Kariyer yolculuğunuzu sizden dinleyebilir miyiz?

2007 yılından beri Zyxel Türkiye ofisinde pazarlama müdürü olarak görev yapıyorum. Kısaca kariyer yolculuğumdan bahsetmek gerekirse hem okuyup hem çalışan bir öğrenciydim.  İş hayatına üniversite yıllarında başladım. Okulu bitirmemin ardından, Yıldız Holding şirketlerinden biri olan Hızlı Sistem’de Pazarlama Asistanı olarak göreve başladım. Ardından Chip, Level, IT Business gibi dergileri bünyesinde barındıran Alman Vogel Burda Dergisi’nde Satış ve Pazarlama Yöneticisi olarak 3 yıl kadar görev aldım. 2007 yılında yollarımız Zyxel ile kesişti. Zyxel, 2007 yılında Türkiye’de kendi ofislerini açacağını ve bununla ilgili çalışmalara başlayacağını duyurdu. Ben de o dönemki Zyxel Genel Müdürü’ne bununla ilgili bir e-posta gönderdim ve onlarla çalışmayı arzu ettiğimi söyledim. Belirli görüşmelerin ardından Zyxel’in ilk elemanlarından biri olarak Zyxel’de pazarlama yönetmeni olarak göreve başladım. Zyxel’de geçen 13 yıllık yolculukta farklı rol ve kademelerde görev aldım. 2018 yılında Türkiye’deki görevimin yanına, Ortadoğu sorumluluğum eklendi. Son olarak geçtiğimiz yıl Belçika- Hollanda-Lüksemburg ülkelerinin içinde bulunduğu Benelux bölgesi de bana bağlandı. Şu an Zyxel Networks şirketinde 3 bölgeden sorumlu Bölgesel Marka ve Pazarlama Müdürü olarak görev alıyorum.

Zyxel Networks’ü nasıl tanımlarsınız? Marka kimliği ve kurumsal değerleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Zyxel, inovasyon ve müşteri merkezli hizmet anlayışıyla yaklaşık 30 yıldır iş yeri ve ev kullanıcılarını internete bağlayan Tayvan menşeli bir network firması. Kurulduğu 1989 yılında analog modemleri kullanırken, bugün hızlı, güvenilir ve sağlam ağ çözümleri sunmak için yapay zeka ve buluttan faydalanıyor.  Global bağlantı sağlayan 100 milyon cihaz ve çözümleri ile daha verimli hale gelen 1 milyon iş yerine 150 ülkede hizmet veren Zyxel Networks, uluslararası çaptaki öncü markalar arasında yer alarak, iletişim pazarında global bir güç olmaya devam ediyor. Geleceğin ağlarını kurmak için modern iş yerinin ihtiyaçlarını karşılayan ve kurumların potansiyelini açığa çıkarmasına yardımcı olan Zyxel Networks, işi, eğlenceyi ve hayatı kolaylaştırıyor.

Pandemi süreci değerlendirmelerinizi de öğrenmek isterim. Süreç ile birlikte pazarlama stratejinizde nasıl bir değişikliğe gittiniz?

Geçtiğimiz 5 yıl içinde pazarlama stratejilerinde dijitale doğru ciddi bir kayma vardı. Özellikle pandemi sırasında dijital pazarlamanın artıları çok daha net ortaya çıktı.

İçinde bulunduğumuz dönemde akıllı telefon ve bilgisayar ile etkileşim, hiç olmadığı kadar büyük önem kazandı. Özellikle Z jenerasyonu ile karşımızda dijital dünyaya doğmuş ve seçimlerini bu dünyanın etkileşim araçları ile şekillendiren bir nesil var. Bu nesil iletişimden ürüne kadar her şeyin kendisine özel olmasını ve ürünlerin kişiselleştirilmesini bekliyor. Sizin de onlarla doğru iletişimi kurabilmeniz için dijital dünyadan onlara özgü bir iletişim dili oluşturmanız gerekiyor.

Bugün dijital kampanya oluştururken kitle analizi , bölge, yaş cinsiyet, ilgi alanları vb. seçip pazarlama stratejilerini oluşturarak doğru hedef kitleye doğru mesajı verebiliyoruz. Ayrıca kampanyalarını kişiselleştirebiliyor; Y kuşağına A mesajını iletirken, Z kuşağına farklı mesajlarla ulaşabiliyoruz. Bunu da maliyet açısından baktığımızda, geleneksele göre çok daha düşük bütçeler ile gerçekleştirebiliyoruz.

Dijital pazarlama, bize aynı zamanda bir deneyim paylaşım platformu da sunuyor. Bir yandan siz o kitlenin önde gelen influencer, YouTuber’ları ile iletişiminizi güçlendirmeye çalışırken, öbür taraftan gerçek tüketici de duygularını ve düşüncelerini kendi videolarını çekerek sizin adınıza pazarlama yapabiliyor.  Örneğin ünlü bir influencer’ın 30 saniyelik videosu, o ürünün bilinirliğini inanılmaz artırıp, satışlarda ciddi bir pozitif etki yaratabiliyor.

Biz de Zyxel olarak pazarlama aktivitelerimizi tasarlarken dijital pazarlamayı odağımız haline getirdik. Pazarlama planlamalarımızı ağırlıklı olarak dijital pazarlama üzerine kurguladık.

Sosyal medyaya ve dijital kanallara bakış açınız nasıl? Pazarlama bütçenizin ne kadarlık bir kısmını bu alanlara ayırıyorsunuz? Hangi platformlar Zyxel Networks için daha öncelikli?

Son 3 yıldır bütçelerimizi dijital pazarlamaya kademeli olarak kaydırmıştık. Pandemi dolayısıyla da oranı ciddi anlamda yükselmişti. 2021’de de pazarlama stratejilerimizi de bu doğrultuda planladık. Pandemi dönemi ile pazarlama bütçemizin yaklaşık %65’ini dijitale ayırmış durumdayız. Ağırlıklı olarak Google reklamları ve sosyal medya kanalları üzerinden çalışmaları planlıyoruz.

2020 yılında en yoğun ilgi hangi çözümlerinize oldu? Müşterilerinizin ihtiyaç ve taleplerinde nasıl bir değişim gözlemlediniz?  

Siber güvenlik, bulut ve WiFi 6 teknolojilerine sahip çözümlerimiz 2020 yılının parlayan yıldızları oldu diyebiliriz.

Özellikle pandemi ile ürün kurulumları ve üründe arıza çıktığında yerinde müdahalenin ne kadar zor olduğunu gördük. Zyxel’in Nebula Bulut tabanlı çözümü ile ürünlerin kurulumunun birkaç tıklama ile uygulama üzerinden yapılabiliyor olması, Nebula Bulut Platformu üzerinden ağa bağlı tüm cihazların tek bir merkezden kontrol ediliyor olması, bu dönemde ürünlerimize olan ilgiyi ciddi oranda artırdı.

Pandemi nedeniyle eğitim ve çalışma hayatında hibrit bir sisteme geçiş ile Wi-Fi cihazlarının önemi de oldukça arttı. Piyasada bulunan ve birden fazla cihazı aynı anda destekleyemeyen WiFi cihazları, ağın yavaşlamasına ve çalışanların verimliliğinin azalmasına neden oluyor. Bu noktada, Wi-Fi 6 teknolojisi özellikle hız konusunda ciddi anlamda fark yaratıyor. WiFi 6’nın en büyük artısı okullar, konferans merkezleri, tren istasyonları ve tiyatrolar gibi aynı anda ağa bağlanan çok sayıda kullanıcının bulunduğu yüksek yoğunluklu ortamlar için daha iyi bağlantı deneyimi sağlaması. Zyxel’in akıllı anten teknolojisi ise bunu daha da iyi hale getiriyor ve erişim noktasına bağlanan herkesin, her an mümkün olan en iyi sinyal gücünü ve hızını almasını sağlıyor.

Yine bu dönemde, evden çalışmaya geçişle beraber, çalışanların kişisel bilgisayarları ve bu cihazlarında yer alanda iş dosyalarındaki kritik veriler siber tehditlerin daha fazla hedefi olmaya başladı. Güncel Monstercloud raporuna göre, FBI, Ağustos 2020’ye kadar siber departmanları üzerinden 4 bine yakın şikayet aldı. Siber risklerin ağırlıkla evlerin oturma odasındaki dijital altyapılara taşınmasıyla bu alandaki saldırılar da salgın öncesine göre %400 artmış durumda. Zyxel olarak tüm güvenlik çözümlerimizin başlıca amacı, operasyonların güvenle ve sekteye uğramaksızın sürdürülmesini sağlamak. Bunu yaparken diğer odak noktamız, operasyonun kurumsal ya da tüketici nezdindeki hiçbir sürecinin yapısından ödün verilmemesi. Bu bağlamda çözümlerimizi, ağın yetkisiz girişlere tamamen kapatılması odağında geliştiriyoruz.

Zyxel Networks ailesinde sorumluluk alanlarınız geniş. Bölgeler arası benzerlikler ve farklılıklar neler? Ekiplerinizi nasıl yönetiyorsunuz?

Zyxel Networks’te 3 farklı bölgenin pazarlama faaliyetlerini yürütüyorum.

Öncelikle merkezden gelen küresel planlamalarımızı bölgelerin pazarlama planlarına entegre ediyorum. Sonrasında bölgelerin bir yıllık planlarını oluşturuyor ve bu planların kapsamını çeyreklik olarak genişleterek ilerliyorum. Global ile eş zamanlı çıkacak e-posta gönderimleri, kampanyalar, halkla ilişkiler çalışmaları gibi çalışmaları da planlıyorum.

Zyxel Ülke Müdürleri ile her hafta düzenli pazarlama toplantılarım oluyor, yerel pazarlama aktiviteleri ve diğer talepleri üzerinden çalışmalarımızı planlıyoruz. Yine o bölgedeki distribütörler ile düzenli görüşmeler gerçekleştiriyor ve onlardan gelen taleplere göre planlamaları yapıyorum. Her bölgede yerel PR ajansları ve pazarlama ajansları ile çalışıyorum. Her ülkenin belirttiğim gibi bölgesel talepleri farklı olabiliyor. Örneğin PR çalışmaları Türkiye’de yüksek önem arz ederken, Ortadoğu’da ağırlıklı olarak distribütör tarafında ürün tanıtımına yönelik e-posta gönderimleri, iş ortağı etkinlikleri ön plana çıkıyor. Bölgesel olarak talepler doğrultusunda ülke müdürleri ve ajanslar ile planlamalar yaparak, pazarlama çalışmalarını hayata geçiriyorum.

2021 yılı hedefleriniz ve müşterilerinizi bekleyen yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz?

Ağ yönetimi ve kontrolüne büyük bir ilerleme getiren Nebula platformumuza eklenen yeni özellikler ile Nebula Together lansmanımızı Nisan başında  gerçekleştirdik. Nebula Together  uzaktaki çalışma ortamlarının, zorlu ağ mimarilerin yönetim ve güvenlik karmaşasını ortadan kaldırıyor. Tüm ağ yönetiminin tek bir platform üzerinden gerçekleştirilmesine olanak tanıyor.

USG FLEX için yeni yayınladığımız yazılım güncellemesiyle Nebula artık firewall’ları da destekleyerek, KOBİ’ler için en kapsamlı bulut ağı çözümüne dönüşüyor. Nebula’nın buluttan yönetilen kapsamlı çözümünün bir bileşeni olan Zyxel USG FLEX Serisi Firewall’lar, kurumların Zero Trust Ağ Güvenliği yaklaşımını merkezi bir hale getiriyor.

Geçtiğimiz yıl Wifi 6  kablosuz bağlantı teknolojileri destekli çalışan cihazlarımızı müşterilerimize sunmaya başladık ve bu alanda bazı ilklere imza attık. Bunların başında gelenakıllı anten teknolojisine sahip WiFi 6 access point’imiz WAX650S  piyasaya sunuldu.5G destekli ilk mobile wifi NR2101’i de kısa süre önce global olarak  tanıtımını yaptık.. Hareket halindeyken, evde çalışırken, sabit hat veya WiFi bağlantısı bulunmayan yazlık gibi konumlarda kullanmanız üzere tasarladığımız bu ürüne yönelik büyük bir ilgi bekliyoruz. Bunlar dışında birçok ürün grubumuzu WiFi 6 ve 5G destekli yeni ürünlerle genişletiyoruz; son kullanıcı tarafında da yeni 802.11ac destekli router’larımız piyasaya çıkacak. Yıl boyunca yeni ürünlerimizi müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz.

İlgili Yazılar