Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

2021’de dijital reklam harcamaları 5,5 milyar TL’yi aşacak

65 milyon aktif internet kullanıcısının bulunduğu ülkemizde 2020 yılında 5,1 milyar TL reklam harcaması yapıldı.

Pandeminin de etkisiyle hızla büyüyen dijital reklam sektöründe yaşanan gelişmeleri Wolf Kurucu Ortağı Nihat Selçuk değerlendirdi.

İnternet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte markaların reklam çalışmalarında köklü değişiklikler yaşandı. Dijitalleşme, markalara sınırları olmayan bir dünya sunarken aynı zamanda rekabeti de artırdı. Özellikle satın alma davranışını tetikleme ve olumlu yönde etkilemeye yönelik yapılan çalışmalarda teknolojik altyapı ve teknikler de önem kazandı. We Are Social raporuna göre, Türkiye’deki dijital reklam harcamaları 2020 yılında 5,1 milyar TL oldu. Bu harcamalarda ilk sırayı 1,8 milyar TL ile arama motoru reklamları alırken, onu 1,4 milyar TL ile sosyal medya reklamları, 885 milyon TL ile banner reklamlar ve 676 milyon TL ile video reklamlar takip etti. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Wolf Kurucu Ortağı Nihat Selçuk, “Pandemi döneminde tüm dünya gibi Türkiye’de de dijital dönüşüm, 5 yılda gelmesi beklenen konuma bir anda ulaştı. Markaların dijitalde varlık göstermeleri ise ayakta kalabilmelerinin temel şartlarından biri oldu. Bu tablo bize, geçici bir süreçten ziyade erken bir aydınlanma yaşandığını gösteriyor. Dijitale yapılan yatırımların hızla artacağı da aşikar. 2021 yılı dijital reklam harcamalarının 5,5 milyar TL’nin üstüne çıkmasını bekliyoruz” dedi. 

Günde ortalama 7 saat 57 dakika dijitalde geçiriliyor

2020 yılında Türkiye’deki internet kullanıcılarının sayısının 3,7 milyon kişi arttığını söyleyen Nihat Selçuk, “Kullanıcı sayısının yanı sıra, dijital mecralarda geçirilen süre de markalara dijital reklam yatırımlarıyla ilgili fikir veriyor. We Are Social’ın raporuna göre, Türkiye’de 16-64 yaş arası internet kullanıcıları günde ortalama 7 saat 57 dakika süresince internette aktif, dolayısıyla dijital reklamlarla karşılaşıyor. Bu sürenin 2 saat 57 dakikası ise Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında geçiyor. Böylesine uzun bir süreyi etkileyici görsel reklamlarla değerlendirmeyi başaran markalar, önemli faydalar sağlayabiliyor” diye konuştu. 

Dijital reklam alanında yeni ihtiyaçlar oraya çıktı

Artan dijital reklam yatırımlarıyla birlikte, markaların içerik ihtiyaçları da önemli seviyede değişti. Hızlı, kaliteli, ekonomik ve sürdürülebilir üretim, markaların en önemli gündemi haline geldi. HTML5’in Web 2.0 teknolojisine uyumlu yapılar sunarak kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkardığını söyleyen Nihat Selçuk, “Ekonomik ve kaliteli HTML5 servisi sunarak, dijital reklamlarla potansiyel müşterilerine ulaşmalarını sağlıyoruz. Google’ın resmi HTML5 tedarikçisi olarak süreçlerimizi zenginleştirmeyi ve dijital reklamlara yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyoruz. Hali hazırda Dubai, İngiltere, Kanada ve Almanya’da verdiğimiz hizmeti, tüm dünyada yaygınlaştırmak istiyoruz. Türkiye’deki yüksek talebi karşılayan kaliteli hizmetlerin, yerli geliştiricilerin dünyaya açılmasına ivme kazandıracağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Yazılar
Devamını oku

Perakendenin yeni trendleri belli oldu

Aşılama programları ve artış hızını azaltan salgın umut verse de 2021’de perakende sektörünü kolay olmayan günler bekliyor. Genel…
Devamını oku

QNET 2022 yılını ödüllerle kapatıyor

QNET, doğrudan satış sektöründe başarısını 2022 yılında da ödüllerle taçlandırdı.  Kurulduğu günden bu yana “dünyaya değer katmak için…