Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Odeabank, Antalyalı iş insanları ile 2021 beklentilerini konuştu

Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları serisinin 2021 yılındaki ilk toplantısında Antalyalı iş insanları ile dijital platform üzerinden bir araya geldi.

Odeabank yöneticilerinin Antalyalı iş insanları ile gerçekleştirdiği 2021 yılının ilk buluşmasında, COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere ve turizme etkileriyle birlikte, 2021 beklentileri tartışıldı.

TÜRKİYE’NİN genç ve dinamik bankası Odeabank, 2021 yılının ilk Dış Ticaret Buluşması’nı Antalyalı iş insanları ile gerçekleştirdi. 60’a yakın şirket yöneticisinin katıldığı toplantıda, 2021 yılına dair küresel ekonomik beklentiler ve bu yıl turizm alanında yaşanacak gelişmeler konuşuldu. Toplantıda ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.

Zafer Seyar: “Dış Ticaret hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz”

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemde sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Odeabank olarak Antalyalı iş insanları ile yeni yılın ilk Dış Ticaret Buluşmasında bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar, şöyle devam etti: “Salgına rağmen, dış ticareti 2021’de atılım yapacağımız önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan ve kısa sürede ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağladık. Bu yıl da sağlamaya devam edeceğiz.  Odeabank olarak, Nisan 2020 tarihinden bugüne kadar, dış ticaret ve ihracatı odağımıza koyarak, nakdi ve gayri nakdi olmak üzere müşterilerimize toplamda yaklaşık 10 milyar TL’lik kredi kullandırdık. İhracatçılarımıza destek olmak amacıyla Merkez Bankamızın Reeskont Kredileri programı çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 900 milyon dolarlık reeskont kredisine aracılık ettik. Dünya ve ülkemiz için zor olan bu süreçte müşterilerimizin yanında olduğumuzu göstermek üzere destek paketleri açıkladık. Odeabank olarak Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeye devam edeceğiz. Dış Ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Özellikle  ülkemizin  ihracat  seferberliğine yakın zamanda açıklayacağımız yeni projelerle katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Altınsaç:“ 2021’de Türkiye’nin turizm gelirinin 17-18 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz”

Video konferansta konuşan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, 2021 yılına yönelik Türkiye ve küresel ekonomiye dair öngörülerini paylaştı. Altınsaç, dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:2021 yılı dünyanın COVID-19 salgınına karşı aşılama ile toplu bağışıklığın önem kazandığı bir yıl olacak. 2021’de birçok ülke aşı programını uygulamaya başladı. An itibariyle aşılama konusunda en hızlı yol kat eden, nüfusunun yüzde 12’sini aşılayan İsrail oldu. İsrail’i bu konuda ABD ve Birleşik Krallık yakından takip ediyor. Küresel piyasalar 2021’de de  COVID-19 ile mücadelede önemli bir faktör olan aşılamaya odaklanmış durumdalar. Toplumsal bağışıklığa önem veriyorlar. 2021 yılının sonuna kadar dünya nüfusnun yüzde 50’sinin aşılanacağını tahmin ediliyor. Bu arada ABD, Japonya ve Avrupa Birliği merkez bankaları uyguladıkları maliye ve  para politikaları ile 2021’de de küresel ekonomileri desteklemeyi sürdürecek. Çin’in de büyümesi ile birlikte bu yıl küresel ekonomide büyüme bekleniyor. Dünya Bankası tahminlerine göre dünyanın yüzde 4, Türkiye’nin de yüzde 4,5 büyümesi öngörülüyor. 2021’de daha fazla parasal genişleme taraftarı olan Biden ve demokratların hem temsilciler meclisinde hem de senatoda çoğunluğu kazanması nedeniyle doların değerinde düşüş yaşanacaktır. Bu da gelişmekte olan ülkelere 2021 yılının 1. çeyreğinden sonra olumlu yansıması bekleniyor. Türkiye için 2021 yılının 2’nci yarı beklentilerimiz olumlu. Benzer şekilde turizmde de 2021 yazının geçtiğimiz döneme kıyasla çok daha iyi geçeceğini hesaplıyoruz. 2021’de ertelenen talep ve döviz fiyatlarının seviyesi nedeniyle Türkiye’ye talebin artacağını düşünüyoruz. Bu yıl Türkiye’nin turizmden 17-18 milyar dolar gelir elde edeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon artışı nedeniyle zorlu geçmesi beklenen birinci çeyrekten sonra, 2021’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de daha rahat bir ekonomik ortama gireceğimizi öngörüyoruz.

İlgili Yazılar