Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

ACCA Finans ve Muhasebede Veri Analitiği araştırma sonuçlarını açıklandı

ACCA’in (Fermanlı Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği) dünya çapında gerçekleştirdiği Finans ve Muhasebede Veri Analitiği konulu araştırmanın sonuçları açıklandı.

Rapor, muhasebe ve finans profesyonellerinin kurumlarına ileriye dönük öngörü sunabilmek ve katma değer sağlayabilmek için geleneksel raporlama yöntemlerinden sıyrılarak, veri analitiği konusuna uzmanlaşmaları gerektiğine işaret etti.

Küresel muhasebe ve finans meslek kuruluşu ACCA (Fermanlı Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği), Avustralya ve Yeni Zelanda Yeminli Mali Müşavirler Birliği (CA ANZ) ve NTT DATA’nın birlikte gerçekleştirdiği, Finans ve Muhasebede Veri Analitiği konulu araştırmanın sonuçları açıklandı. Tüm dünyada 1,150 muhasebe ve finans profesyonelinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, muhasebe ve finans profesyonellerin geriye dönük iş performanslarının ele alındığı geleneksel raporlama yöntemlerinden vazgeçmediklerini ve geleceğe yönelik öngörülerde bulunan veri analitiğinden yeterince yararlanmadıklarını ortaya koydu. Araştırmanın sonucuna göre; muhasebe ve finans profesyonellerinin geleceğe yönelik olarak veri analitiği yapabilme yetilerini geliştirmesi ve görev yaptıkları kurumlara daha verimli hizmet sağlaması gerekliliğinin de altı çizildi.

Geleneksel raporlamanın konfor alanından çıkmak şart

Geleneksel raporlama biçimlerinin, birçok muhasebe ve finans ekibi için bir konfor alanı anlamına geldiğini belirten ACCA Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz,  “Oysa veri analitiği, işletmeler için faaliyet verimliliği, risk yönetimi, planlama, bütçeleme ve tahminler konusunda hayati bir rol oynuyor. Bu nedenle verilerin yönlendirdiği bir kurum haline gelmek, dünya genelinde işletmelerin ortak amacı. Artık iş dünyasında konjonktürel değil veriye göre karar alınıyor. Bu çerçevede muhasebe ve finans profesyonelleri, veri analitiği konusunda becerilerini geliştirerek, işletmelerin verileri geleceğe dönük yorumlama becerisindeki açığı kapatabiliyor. Gerçekleştirdiğimiz araştırma da geleceğe dönük öngörü sağlayan veri analitiğine hâkim, veriyi geleceğe dönük yorumlayabilen ve bunu istatistiki modellerinin oluşturulması amacıyla kullanan muhasebe ve finans profesyonellerinin kurumları için vazgeçilmez olduklarını gösteriyor” dedi.

Muhasebe ve finans profesyonelleri ileriye dönük analitiğe yatırım yapmalı

Araştırmaya göre muhasebe ve finans profesyonellerinin çoğunun hala geriye dönük analitiği kullandığının altını çizen Filiz Demiröz, “Covid-19 pandemisi ile beraber belirsizliğin iş dünyasına şekil verdiği günümüzde ileriye dönük analitiğe yatırım yapma ihtiyacı her zamankinden fazla bir ihtiyaç. Muhasebe ve finans ekipleri, geçmiş vakalara yönelik bilindik raporlama modellerini uygulamak yerine, kurumları büyük verinin analizinden elde edilen iç görülerle daha anlamlı kararlar vermeye doğru yönlendirme fırsatına sahip. Bunun için de muhasebe ve finans uzmanlarının etkin kalabilmek için konfor alanlarını terk ederek, geleceğe dönük iç görü sağlamak amacıyla veri analitiği konusunda becerilerini geliştirmeleri gerekiyor” dedi.

CertDA Sertifikası ile veri analizi konusunda dijital becerilere sahip olmak mümkün

Kurum ve kuruluşların her zamankinden daha fazla müşteri odaklı hale gelmesiyle, muhasebe ve finans ekiplerinin karar almayı destekleyecek öngörülere sahip olabilmesi için mutlaka veri analizinden yararlanmaları gerekiyor. Küresel muhasebe ve finans meslek kuruluşu ACCA de, bu sene Eylül ayında muhasebe ve finans profesyonellerinin veri analitiği konusunda doğru becerileri kazanabilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri için ACCA Veri Analizi Sertifikası’nı (ACCA CertDA) uluslararası kamuoyu ile paylaştı. 4 saat süren ve 10 üniteden oluşan ACCA Veri Analizi Sertifikası programında muhasebe ve finans profesyonelleri gerçek hayattan alınmış pratik iş modelleri kullanarak muhasebe ve finansta veri kullanımı, farklı veri kaynakları ve veri analizlerinin nasıl kullanılabileceğini öğreniyor. Çeşitli veri türleri hakkında bilgi edinirken, veri analizinde gerekli araç ve teknikleri kullanmayı öğrenen profesyoneller bu programda aynı zamanda veri kullanımındaki etik boyut hakkında da bilgi sahibi oluyor.

İlgili Yazılar