Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız Röportajı

Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız ile bir araya geldik.

2021 yılı ilk çeyreğinde yine heyecan verici ürünleri son kullanıcıyla buluşturmaya hazırlanan Acer’ın en çok ilgi gören ürünlerini, pazarlama stratejilerini, 2021 yılı hedeflerini ve daha da fazlasına dair sorularımızı Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız’a ilettik.

Acer’ı nasıl tanımlarsınız? Marka kimliği ve kurumsal değerleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

1976’da kurulan Acer, kendini insanların hayatlarını iyileştirecek yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine, tasarlanmasına, pazarlanmasına, satışına ve desteğine adayan bir donanım, yazılım ve servis şirketidir. Bu misyonuyla Acer’ın teknolojiyi belirli bir kesime değil, herkese ulaştırmayı hedeflediğini, insan ve teknoloji arasındaki engeli kaldırmak için çalıştığını söyleyebiliriz. Toplumun ihtiyaç ve taleplerine karşılık gelecek en güncel ürün ve hizmetleri satışa sunar ve satış sonrasında da kullanıcılara destek olur.

Pandemi süreci değerlendirmelerinizi de öğrenmek isterim. Süreç ile birlikte pazarlama stratejinizde değişiklikler yaptınız mı?

Pandemi süreci, evden çalışma, uzaktan eğitim ve eğlence amaçlı kullanımla birlikte özellikle dizüstü bilgisayar ihtiyacı yaratırken PC pazarında uzun zamandır görülmeyen yüksek bir talep artışına da neden oldu. Üstelik bu süreçte talep artışının fiyattan bağımsız olduğunu da söyleyebiliriz. Pazarlama faaliyetlerimiz belirli ürün segmentlerinde ve dijital öncelikli olarak planlandığı için (en azından çalışmaya başladığım 2018 yılı itibarıyla bunu çok net söyleyebilirim) bu süreçte pazarlama stratejilerimizde hiçbir değişiklik yapmadık. Ancak talep artışıyla ürünlerin rafta kalma süresinin kısalması sonucu pazarlama faaliyetlerini sınırlandırmak zorunda kaldığımızı söyleyebilirim.

Bu doğrultuda sosyal medyaya ve dijital kanallara bakış açınızı da sormak istiyorum. Pazarlama bütçenizin ne kadarlık bir kısmını bu alanlara ayırıyorsunuz? Hangi platformlar Acer için daha öncelikli?

Sosyal medya, pazarlama tarafında son kullanıcılarla direkt olarak buluştuğumuz platform. Bu nedenle bizim için çok önemli. Hem yeni teknoloji ve tasarımlarımızı duyurduğumuz hem de satışa sunulan ürünlerle ilgili iletişim yaptığımız bir kanal. Doğru hedef kitlenin belirlenebilmesi, plan dahildeki ürün için doğru iletişim araçlarının seçilebilmesi ve ölçülebilir olmasından dolayı dijital kanalların yüzde 100 önceliğimiz olduğunu söyleyebilirim. Pazarlama bütçemizin de büyük kısmını bu alanda kullanıyoruz.

Günümüz koşullarında ihtiyaçlarımız değişti. Buna bağlı olarak bilgisayarlarımızdan beklentilerimiz arttı. İş, iletişim, eğitim, eğlence ve daha da fazlası için bilgisayar kullanıyorduk ancak şimdi toplantılara ve eğitimlere online katılıyor, render alıyor ve oyun oynamak için daha güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyuyoruz… Bu koşullara bağlı olarak gelişen Acer dünyası ve konseptleriniz ile bizi yakınlaştırabilir misiniz? Acer zaman içerisinde nasıl bir değişim ve dönüşüm yaşadı?

Pandemi dönemi özelinde söyleyecek olursak koşullara bağlı olarak değişen veya farklı amaçlarla bilgisayar kullanımı için üretilen bir ürün grubumuz olmadı. Portföyümüzdeki tüm ürünler bu ihtiyaçları karşılamak için yeterliydi. Acer, ödev, iş ve eğlence amaçlı kullanım için farklı serilerde, kullanıcının bütçesine göre farklı tasarımlarda ürünler sunuyor. Acer markası altında yer alan Nitro serisi ürünlerimiz ve 2015 yılında IFA’da ilk kez duyurulan ve geçen sene tasarım ödülü alan ilk oyuncu markası olan Predator markamız altındaki ürünler, günlük, hobi amaçlı oyun oynayanlardan profesyonel oyunculara kadar her seviyede oyuncunun ihtiyacını karşılayacak donanımsal özellikler sunuyor.

Oyuncu bilgisayarı satın alanların yüzde 15’i bilgisayarlarını oyun oynamak için değil, render almak gibi farklı amaçlar için kullanıyor. Bu araştırmadan yola çıkarak Acer 2019 Nisan ayında, içerik üreticilere özel ürünlerin yer aldığı ConceptD markasını duyurdu. Bu ürünlerin donanımsal özellikleri giriş seviyesi diyebileceğimiz oyuncu bilgisayarı ile yüksek donanımlı iş istasyonu özellikleri arasında farklılık gösteriyor. Pantone onaylı, yüksek renk doğruluğu sağlayan ekranları, performans gerektiren iş ve uygulamalarda 40dB altındaki gürültü seviyesiyle bu ürünler 2D ve 3D tasarımcılar ile mühendislik ve yazılım geliştiriciler için özel üretildi.

Haziran ve Ekim aylarında online olarak gerçekleştirdiğimiz, yeni ürün ve teknolojilerimizin tanıtıldığı next@acer küresel basın konferanslarımızda tercihe bağlı olarak antimikrobiyal Corning Gorilla Glass kaplı dokunmatik ekran ve diğer açık yüzeyler için de antimikrobiyal kaplama özelliği sunan Swift 5’i Haziran ayında pandemi koşullarına uygun bir özellikle duyurduğumuzu söyleyebiliriz. Ekim ayında ise, Acer, belli pazarlarda satışa sunulacak olan Acerpure cool, 2’si 1 arada hava sirkülatör ve arıtıcısını duyurdu.

2020 yılında Türkiye’de en yoğun ilgi hangi Acer ürünlerine oldu? Müşterilerinizin ihtiyaç ve taleplerinde bir değişiklik yaşandı mı?

2020 yılında en yoğun ilginin bir veya iki ürün özelinde olduğunu söylememiz çok zor. Talep artışı her ürün segmentinde satış adetlerimizin artmasına sebep oldu. Normal koşullarda daha az adette veya daha uzun sürede satılan ürünler çok kısa sürede tükendi. Bu en uygun fiyatlı üründen en pahalı ürüne kadar bu şekilde oldu. Ancak AMD 4000 serisi mobil işlemcili dizüstü bilgisayarlara yüksek talep olduğunu söyleyebilirim. Hem Nitro 5 hem de Swift 3 serisinden AMD işlemcili ürünlerimiz yüksek talep gördü. Genel olarak değerlendirirsek Türkiye’de uygun fiyatlı veya fiyat performans ürünü diye nitelendirdiğimiz ürünlerin en fazla satan cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. Ödev, iş ve eğlence amaçlı kullanım için Aspire 3, daha hafif ve ince ürün tercih edenler Swift 3 ve oyuncular ise Nitro 5 modellerimize daha çok ilgi gösteriyor. İlave olarak, Swift 1 gibi belli serilerdeki renkli kasa ürünlerin, örneğin pembe ve altın renkli ürünlerin, gümüş renkli ürünlerimizden daha fazla sattığını söyleyebiliriz.

Sektöre yön verenlerin başında oyun oynamayı sevenler bulunuyor. Türkiye’de ciddi bir oyunsever kitle var. Pandemi döneminde Türkiye’de haftada beş saatten fazla oyun oynayan kişilerin oranı yüzde 75’ten yüzde 93’e sıçramıştı. Siz de ultra ince ve oyuncu dizüstü bilgisayarlar kategorisinde %25 pazar payına ulaştığınızı açıklamıştınız. Oyun sektörüne yönelik stratejinizde ve ürün geliştirmelerinizde bir değişim oldu mu / olacak mı? Oyuncuların tercihlerini etkileyen özellikler neler?

Ürün serilerimiz aynı: En fazla adette ve farklı donanımsal özelliklerle satışa sunulan, AMD ve Intel işlemcili modellerin olduğu Acer Nitro 5 ile Predator markası altındaki Helios 300 ve Triton 500 modellerimiz Türkiye’de şu an satışta. Ürünlerle ilgili Acer tarafında geliştirilen, oyuncular için de büyük önem arz eden soğutma performansı. Örneğin, Nitro 5’te yeni soğutma teknolojisi ile termal performansın yüzde 25 arttığını söyleyebiliriz. Triton 500 ise soğutma sistemine eklenen beş adet ısı borusu ile yüzde 33 daha yüksek termal performans sunuluyor.

İlave olarak, Predator dizüstü bilgisayarlarda bulunan PredatorSense™ ile Nitro dizüstü bilgisayarlarda bulunan NitroSense™ uygulamaları üzerinden etkinleştirilebilen Coolboost teknolojisi, fan hızını yüzde 10 artırarak otomatik moda kıyasla işlemci ve ekran kartı soğutmasını yüzde 9 yükseltiyor.

Bilgisayar yenileme alışkanlıklarımız konusunda neler söylemek istersiniz? Kaç yılda bir bilgisayar değiştiriyoruz? En sık bilgisayar yenileyen sektörler hangileri? Bireysel tercihler konusunda nelere dikkat ediyoruz / etmeliyiz?

Türkiye genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen bilgisayar yenileme süresi çok yüksek olan bir ülke; yaklaşık olarak 10 yıl. Kullanıcılar, bütçelerini bilgisayardan çok akıllı telefona ayırıyor. Ancak pandemi sürecinde, telefonun bilgisayar yerine geçebilecek bir cihaz olmadığı, üretkenlik ve performans için kişisel bilgisayara sahip olmanın önemli olduğu anlaşıldı. Hatta birden fazla adette kişisel bilgisayarı olan kullanıcıların bile yeterli performansa sahip olmadığı için bilgisayarını yenilediğine kişisel olarak da şahit olduğumu söyleyebilirim. Bu noktada, kullanıcılar, gelişen teknolojilerin iş süreçlerini ne kadar hızlandırdığını ve kolaylaştırdığını görmüş oldu. Bireysel tercihler konusunda ise öncelikli olarak söyleyebileceğim iki nokta var. Birincisi kullanım amacı, ikincisi ise bütçe. Donanımsal özellikleri belirleyebilmek için bilgisayarda hangi program ve uygulamaların kullanılacağı ve bunun için ne kadar bütçe ayırabileceğini bilmek önemli. Sonrasında ise bütçeye bağlı olarak ürünün tasarımı, taşınabilirliği, pil ömrü gibi özellikler ön plana çıkıyor.

Acer 160’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye tüm bu ülkeler arasında nasıl konumlanıyor. Talep ve yönelimler konusunda hangi ülkelerle benzerliğimiz bulunuyor?

Türkiye, EMEA bölgesi içinde yer alıyor. İçinde bulunduğu bölge içinde çok farklı ülkeler ve dinamikler var. Örneğin, Almanya, Birleşik Krallık gibi son kullanıcının satın alma gücünün yüksek olduğu ülkeler; Rusya, Fransa gibi oyuncu kitlesinin büyük olduğu ülkeler var. Türkiye bu ülkeler arasında pazar payı hedefini yükselten, 2019 yılında belli ciro düzeyinde en yüksek büyümeyi gerçekleştiren ülke oldu.

2021 yılı hedefleriniz ve müşterilerinizi bekleyen yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz? Yeni yılda daha fazla odaklanacağınız bir alan veya kategori olacak mı?

Pazar payı hedefimize ilave olarak özellikle ultraince dizüstü bilgisayar ve oyuncu dizüstü bilgisayarı kategorisinde belli bir pazar payına erişiyor olmayı hedefliyoruz. Müşterilerimize uygun ve erişilebilir fiyatlı ürünler sunmak ve satış sonrası iyi bir hizmet vermek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Her zaman olduğu gibi iş ortaklarımızla yakın temasta olup en yeni teknolojilerini cihazlarımıza entegre ederek son kullanıcılarla buluşturmayı hedefliyoruz. 2021 yılı ilk çeyreğinde yine heyecan verici ürünleri son kullanıcıyla buluşturacağımızı söyleyebilirim. Ekim ayıdaki etkinliğimizde duyurulan, üst düzey tasarımı ve güçlü performansıyla dikkat çeken Porsche Design Acer Book RS dizüstü bilgisayar özel çantası ve mouse’u ile satışta olacak. Ayrıca ilk 11.nesil Intel işlemcili olarak tanıtılan, Evo platformlu Swift 5’in iki farklı donanımsal özelliğe sahip modeli de satışta olacak.

İlgili Yazılar