Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Zyxel Networks Türkiye Ülke Müdürü Tuğba Şişik Reis Röportajı

Zyxel Networks Türkiye Ülke Müdürü Tuğba Şişik Reis ile bir araya geldik. Zyxel’in pandemi dönemi çalışmalarını, 5G ile birlikte oluşacak fırsatlarını ve Zyxel’in 2021 yılı hedeflerini Tuğba Hanım’dan öğrendik.

Tuğba Hanım, kanal yapınızı sizden dinleyebilir miyiz? Zyxel olarak pandemi döneminde nasıl bir çalışma sistemine geçtiniz ve ekibinizi nasıl yönettiniz? Süreç ve sonrası için nasıl bir planlama yaptınız?

Zyxel Networks olarak 20 kişilik harika bir ekip ile çalışıyoruz. Hem bayi kanalı hem iş ortakları hem de zincir mağaza ve online kanal üzerinden satışlarımızı gerçekleştirdiğimiz bir kanal yapımız var.

Pandemi döneminde çalışma şeklimiz tamamen değişti. 16 Mart 2020 tarihi itibari ile ofisimizi kapadık ve tüm Zyxel Networks ekibi olarak evden çalışmaya başladık. Yaklaşık dokuz aydır evlerimizi ofise çevirdiğimiz bir iş yapış biçimimiz var. Online çalışma sistemine ekip olarak çok hızlı adapte olduk. Rutin kendi iç toplantılarımız, distribütörümüz ve iş ortaklarımız ile toplantılarımızı bugüne kadar online üzerinden gerçekleştirdik.  Zaruri hallerde, satış ekibimiz ziyaretleri tüm sağlık önlemlerini alarak, yerinde gerçekleştirdi.

16 Mart 2020 tarihi itibari ile hızlı bir karar alarak ofisimizi kapadık, evlerde çalışmaya başladık. Sürecin bu kadar uzun sürebileceği tahminimiz dahilinde değildi. Fakat bu dokuz aylık süreci başarı ile geçirdik. 2020, satış anlamında hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu.

2021 için de mart ayına kadar evden çalışmaya devam edecek şekilde planlamamızı yaptık.  

Pandemi sürecinde hangi ürün ve çözümlerinize daha fazla ilgi oldu? Müşterilerinizin ihtiyaç ve taleplerinde bir değişiklik yaşandı mı?

Kurumsal açıdan en büyük ihtiyaç birlikte çalışma araçlarında yaşandı. Security Magazine’e göre bu uygulama ve servisleri kullananların sayısı yüzde 20, araçların kullanım oranı ise yüzde 80 arttı. Bu veriler, salgın öncesinde bu servislere üye olanların da ekip arkadaşlarıyla temasta kalmak amacıyla kullanımlarını artırdığına işaret ediyor. Bunun yanı sıra, iş ve eğitim alanlarına dönen evlerde daha hızlı bağlantı için kablolu ve kablosuz modem ile router’lara ilginin arttığını gördük.

Ağ ürünleri ve teknolojilerindeki uzmanlığımızla, Zyxel olarak bireylerin ve kurumların her zaman olduğu gibi bu süreçte de yanındayız. Koronavirüs pandemisi ile yaptığımız işin ne kadar değerli olduğunu hissettik. Ürünlerimiz internet bağlantınızın potansiyelinden en yüksek şekilde faydalanmanızı sağlarken, güvenlik ve gizlilik konusunda da var olan en yüksek standartları sunuyor. VPN serisi ürünlerimizle kurumsal ağa güvenli olduğu kadar kolay bir şekilde bağlanarak, işlerinizi kesintisiz sürdürebilirsiniz. Ayrıca bağlantı güvenliği açısından yeni USG FLEX serimizle, işletmenizin küçük ya da orta büyüklükte olup olmamasından bağımsız, evden ya da ofisten çalışmanıza bakmaksızın güvenlik duvarı ve UTM performansını artıran bir çözüm sunuyoruz. Koronavirüs ile şekli ve sıklığı değişen siber saldırılardan korunmak için de akıllı bulut zekası kullanan ve daha önce bilinmeyen saldırıları tespit edebilen ATP Güvenlik Duvarı ürünümüzle kurumların yanındayız.

İşletmelere esneklik ve maliyet avantajı sağlayan bulut tabanlı ağ çözümümüz Nebula, evden çalışma sürecinde arızalı veya müdahale edilmesi gereken cihazlara uzaktan erişim sağlayarak yönetebilme olanağı vererek, bilgi işlem yöneticilerine kolaylık sağlıyor.

Bulut tabanlı ağ çözümünüz Nebula bu dönemde öne çıktı ve çok konuşuldu. Nebula’nın öne çıkan özelliklerini ve sunduğu avantajları sizden dinleyebilir miyiz?

Zyxel’in Nebula bulut yönetim, platformu, dört yıl önce tanıtıldığı günden bu yana büyük bir başarı yakaladı. Access point’ler ve switch’ler için kurulum, yönetim ve sorun giderme olanağı sağlayan basit bir ağ yönetim servisi olarak yola çıkan Nebula’nın özelliklerini kademeli olarak artırdık.

Bugün Nebula, müşterilerin ve yönetilen hizmetler sağlayıcılarının çoklu ağda tam kontrol sahibi olduğu son derece güçlü ve becerikli bir platform haline geldi. her altı ayda bir büyük güncelleme, aradaki zaman zarfında da daha küçük güncellemeler yayınladığımız sistemin, kısa süre önce son sürümü olan 10.1’i yayınladık. Bu güncelleme ile, Nebula’yı daha kullanışlı ve cazip hale getiren daha fazla yetenek kullanılabilecek.

Örneğin otomatik topoloji özelliği ile artık Zyxel ürünlerinin yanı sıra, diğer markaların ekipmanlarını da tanıyarak, yönetim ve hata bulma açısından kullanılabiliyor. Dört yeni WiFi 6 access point desteği ile en güncel ve hızlı standartları destekliyor.

Tüm kullanıcılara özelleştirilmiş WiFi güvenlik anahtarı yaratan DPPSK teknolojisi ile daha yüksek bir güvenlik seviyesi sunuyoruz. Nebula’nın desteklediği Zyxel USG security gateway’ler için içerik filtreleme motoru da artık McAfee tarafından sağlanarak, güvenlik kalitesini artıracak.

Zyxel Networks’ün 5 yıllık planında tüm ürünleri Nebula uyumlu, yani bulut üzerinden yönetilebilir hale getirmek var. Önümüzdeki yıl, çok daha fazla cihazımız Nebula uyumlu olacak.

Home ofis çalışmayı sürdüren şirket ve işletmeler hangi önlemleri almalı? Nasıl bir yol haritası izlemeli?

Öncelikle koronavirüs öncesinde kurum içinden ulaşılan şirket ağının, bu dönemde evdeki çalışanlarca erişilecek olması bağlantı ve güvenlik yönünden belirli takviyeler yapılmasını gerektiriyor. Çok sayıda çalışana sahip işletmelerin bu ağın tüm çalışanlarca aynı anda erişilmesi halinde, kesintiye uğramayacak bir bant genişliğine sahip olduğundan emin olmaları gerekiyor. Bağlantıların güvenliği için mutlaka firewall ve VPN kullanılmalı.

Kişisel cihazların kullanımının artmasıyla, zararlı yazılımların kurumsal ağa bulaşmasını önleyebilmek için tüm bireysel cihazların da kurumsal güvenlik prosedürlerine uygun bir şekilde ayarlanmasında fayda var. Kullanıcı erişim haklarının ise yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Birçok kurum, işin teknik yönüne odaklanırken, insan faktörünü gözden kaçırabiliyor. Çalışanlara temel siber güvenlik eğitimi vermek, oltalama saldırıları, fidye yazılımları gibi güncel ve ciddi sonuçlar doğurabilecek siber tehlikelere karşı güvenliği artıracaktır.

Zyxel olarak, VPN serisi ürünlerimizle kurumsal ağa güvenli olduğu kadar kolay bir şekilde bağlanarak, işlerinizi kesintisiz sürdürme olanağı sunuyoruz. Ayrıca bağlantı güvenliği açısından yeni USG FLEX serimizle, işletmenizin küçük ya da orta büyüklükte olup olmamasından bağımsız, evden ya da ofisten çalışmanıza bakmaksızın güvenlik duvarı ve UTM performansını artıran bir çözüm sunuyoruz. Koronavirüs ile şekli ve sıklığı değişen siber saldırılardan korunmak için de akıllı bulut zekası kullanan ve daha önce bilinmeyen saldırıları tespit edebilen ATP Güvenlik Duvarı ürünümüzle kurumların yanındayız.

İşletmelere esneklik ve maliyet avantajı sağlayan bulut tabanlı ağ çözümümüz Nebula, evden çalışma sürecinde arızalı veya müdahale edilmesi gereken cihazlara uzaktan erişim sağlayarak yönetebilme olanağı vererek, bilgi işlem yöneticilerine kolaylık sağlıyor.

Bireysel ürünlerde WiFi 6 destekli kablosuz ağ ürünlerimizle kablolu bağlantı hızında bağlantı kurabilir, düşük gecikme süreleriyle işlerinizi rahatlıkla yapabilmenin yanında, oyunlarda da en hızlı siz olabilir, internetten dizi, film ya da video izlerken evdeki tüm cihazlarda en yüksek çözünürlükte kesintisiz eğlence keyfine varabilirsiniz. WiFi Mesh teknolojisini kullanan cihazımız Multy de, her ölçekteki evin tamamını kapsama alanına alma kapasitesi sunmasıyla öne çıkan bir çözüm.

Tüm dünyada ve ülkemizde 5G’ye geçiş çalışmaları hız kazandı. Hem sektörler hem de bireyler bu geçişe nasıl hazırlanmalı? Bu konuda önerileriniz neler olur?

GlobalData’nın araştırmasına göre, 2019 yılında tüm dünyadaki veri trafiğinin sadece yüzde 1’ini taşıyan 5G, 2024 yılına geldiğimizde bu trafiğin en az dörtte birini karşılayacak.

GSMA Intelligence’in tahminleri ise 5G’nin bireysel kullanıcılardan çok kurumsal dünyada daha fazla etki sahibi olacak ilk iletişim standardı olacağını işaret ediyor. Dönüşüm etkisi yüksek olması beklenen 5G’nin, 3G’den 4G’ye geçişe oranla daha fazla inovasyona yol açacağı öngörülüyor. Her ne kadar tüketicilerin 5G’nin büyümesinde rol sahibi olması beklense de yeni teknolojinin işletmelerin operasyonlarında önemli rol oynaması ve birçok sektörde ekonomik büyüme yaratması muhtemel.

Kurumların 5G’li döneme nasıl hazırlandıkları, dijital dönüşümün devamındaki süreçte başarılarını belirleyecek. 5G ile hız artarken, gecikme süreleri ve cihazların iletişim için güç gereksinimleri de ciddi biçimde düşüyor. Bu da cihazların internete bağlanmasını sağlayan Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin gerçek anlamda endüstriyel boyuta taşınmasını sağlayacak. Hem ufak hem de maliyeti düşen sensörler ile IIoT adı verilen ve fabrikaları, enerji santrallerini, hatta şehirleri dönüştürecek olan yaklaşım, 5G ile tüm dünyayı değiştirecek.

Kurumların öncelikle bu dönüşüm için yapmaları gereken yatırımları düşünmeleri gerekiyor. Sensörler ve IoT, bu işin sadece bir boyutu. Özellikle IoT’nin önemi eskisine göre çok daha fazla. Çünkü birçok sektör için saha çalışmalarını kolaylaştıran, kurumlar için kıymetli olabilecek verileri toplayan bir yapı sunuyor. IoT’yi giyilebilir cihazlar ve akıllı ev ürünleri sayesinde artık bireysel alanlarda da daha verimli kullanmak mümkün oluyor.

5G ise dünyada kullanıma girdi, yakında bizler de deneyimleyebileceğiz. 5G için gerekli altyapının sağlanması ile IoT’de daha ufak ve daha çok sensör karşımıza çıkacak. Bu da anlam kazandırabileceğimiz daha çok veri demek. Bu sebeple kurumların donanım altyapısı yatırımları kadar, yapay zeka, analitik gibi yazılım tabanlı altyapılara da bugünden yatırım yapması gerekiyor ki, 5G’ye geçişin avantajlarından tam olarak faydalanabilelim.

5G ile daha fazla alanda otomasyon yapmak mümkün olacak. Bu durum İK politikalarını da etkileyecek ve bazı iş alanları robotlara devredilirken, yeni iş alanları ortaya çıkacak. Bireyler için 5G’ye geçiş, cihazlarını yenilemekle sınırlı gibi gözükse de orta vadede, sürekli öğrenme önem kazanacak. Tüm çalışanların bugünden geleceğin mesleklerine hazırlanmaları ve var olan yeteneklerini geliştirirken, yeni yetenekler kazanmaları gerekiyor.

5G’nin ağ kanalı ve ağ kanalı iş ortaklarına hangi fırsatları sunması bekleniyor?

Ağ kanalının önünde, iş liderlerine 5G’nin somut getirilerini anlatabilmek için büyük bir fırsat var. Kanal oyuncuları, yol haritalarını basitleştirme konusunda iş dünyasını destekleyerek adaptasyonu hızlandırabilirler.

5G sebebiyle dijitalleşmek isteyen şirketlerin sayısı önümüzdeki dönemde artacak ve kanal iş ortakları, işletmelerin bu evrimleşen ortamda ağ sürekliliğini sağlama konusunda kritik bir rol oynayacaklar. Önümüzdeki sene 5G’yi altyapıların bir parçası haline getirmenin bir gerekliliğe dönüşmesini bekliyoruz.

İş dünyasında kullanılan, daha fazla kontrol ve güvenlik gerektiren korunaklı veri akışları ile özel kapsama alanları sağlayan, amaca özel iş ağları olan Mobil Özel Ağlar (MPN’ler), 5G ile güncellenecek. 5G’ye geçiş ile özellikle tamamen 5G’den oluşan bağımsız (SA) moda özel ağ dilimleme (network slicing) teknolojisi, yüksek kapasite (eMBB), düşük gecikme süresi ve yüksek hız, kurumların 5G MPN’yi tercih etmesi için ayrı bir cazibe sunacak.

Bunun en iyi örneklerinden olan üreticilerin akıllı fabrikalara geçişinde yüksek hacimde veri taşıyan güvenilir ve esnek 5G ağlar, üreticilere fiziksel süreçler, dijital teknolojiye bağlı operasyonlar ve akıllı bilişimi son derece yüksek tansiyonlu bir ortamda dahi birleştirme imkanı vermesiyle önemli bir rol oynayacak.

İş dünyasının 5G ile gelecekteki potansiyeli hedefleyebilmeleri için, sundukları çözüm seçeneklerini çeşitlendirmeleri, müşterilerine yeni uygulamalar ve hizmetler sunabilmek için İnternet Servis Sağlayıcılardan aldıkları hizmetlerle yeni gelir akışları yaratma yollarını bulmalarını bekliyoruz.  Örneğin 5G uygulamalarını hayata geçirmek için, uçtan uca 5G uygulamalarını sunabilecek uyumlu router’lar ve access point’ler farklılaşmada kilit rol oynayacak.

Operatörlerin 2021’in ikinci yarısında 5G SA modundaki ağları ve MPN lease hizmetlerini sunmaya hazırlanması, kanal iş ortaklarının da çalışmalara başlamasını gerektiriyor. Çözümlerini çeşitlendirmek ve yeni gelir akışları yaratmak isteyenler, operatörler 2021’de 5G MPN hizmetlerini sunmaya başladığında, kendi 5G çözümlerini de hazır etmeliler.

Pandemi süreci dijital dönüşüm ve ona bağlı tüm süreçleri hızlandırdı, sektörleri derinden etkiledi. Zyxel süreç içerisinde nasıl bir liderlik üstlendi? Strateji ve yaklaşımlarınızda bir değişiklik oldu mu?

Zyxel Networks, kurumların veya kişilerin ağ altyapı ihtiyacına yönelik ürünler üreten bir firma. Pandemi ile tüm dünyada dijital dönüşüm hız kazandı. Bu bağlamda da bizim sunduğumuz çözümlere olan ihtiyaç oldukça arttı.

Evlerini ofislerine çeviren çalışanlar, evlerini okula çeviren öğrencilerin güçlü bir ağ altyapısına ihtiyacı oldu. Zyxel olarak, bu talebe cevap vererek, tüm evi kapsayan üstün performansa sahip ürünlerimiz ile evlerdeki bu ihtiyacı karşıladık. Evlerin ofislere dönmesi ile ciddi güvenlik açıkları da ortaya çıktı. Zyxel VPN çözümleri ise çalışanların, sanki ofislerindeymiş gibi ağa güvenilir bir şekilde bağlanmalarını sağlayarak, bu açıkları kapattı.

Bu dönemde VPN bağlantısı destekleyen cihaz sayısını ücretsiz olarak artırdık.  Biz bu zorlu süreçte, iş ortaklarımızın her zaman yanında olduk ve her zaman da yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Siz eğitimi önemseyen, sık sık okulları ziyaret ederek teknoloji ve teknoloji ile şekillen gelecek konularına dikkat çeken önemli bir lidersiniz. Aynı zamanda Zyxel Akademi gibi önemli bir değeri de hayata geçirdiniz. Zyxel Akademinin son dönem çalışmaları eşliğinde; öne çıkacak iş alanları, yeni fırsatlar ve daha yakından izlenmesini önerdiğiniz teknoloji trendleri konusunda bilgi verebilir misiniz?


İş ortaklarımızda çalışan saha personelimizin güncel çözümlerimiz hakkında geniş bilgi birikimine sahip olması ve projelerde doğru teknolojiyi, yani doğru ürünleri konumlandırması, müşteri memnuniyetini en uç noktaya taşıyor. Bu nedenle iş ortaklarının yetkinliğini daha da artırmak amacıyla Zyxel Akademi platformunu hayata geçirdik.

Zyxel Akademi Projesi ile tamamı Türkçe zengin bir içerik oluşturuldu. Dijital eğitim portalımızda ürün bilgisinden sertifika programlarına ve etkili satış tekniklerine kadar birçok konu, farklı başlıklar altında iş ortaklarımızın kullanımına hazır hale getirildi. Stratejik iş ortaklarımızın 7/24 erişim sağlayabileceği bu eğitim portalında en yeni uzaktan eğitim teknolojilerini kullandık. Projeye 2019 yılının haziran ayında başladık. Hali hazırdaki yüzlerce ürün ve teknoloji sunumu sadeleştirildi ve daha kolay anlaşılır hale getirildi.

Zyxel Akademi’de sunduğumuz zengin ve kapsamlı eğitimlerimizi tamamlayan saha personelleri, ağ alanında yetkin bir bilgi birikimine sahip olabilecek ve başarılarını artırabilecekler.

Önümüzdeki dönemde ağ teknolojilerinde hangi yeniliklerin olmasını bekleniyor? Zyxel hem globalde hem de Türkiye’de nasıl konumlanıyor? Yakın ve uzak dönem hedefleriniz konusunda neler söylemek istersiniz?

Önceki sorularınızda 5G’nin faydalarından bahsettim. Önümüzdeki dönemin en önemli gelişmesinin 5G olacağının altını çizmek istiyorum. Ancak hem bireyler hem de kurumlar için ağ dünyasında başka önemli gelişmeleri de konuşacağız.

Bunların başında ağ gecikmesini azaltırken, genel kapasiteyi artırarak ağ performansını iyileştiren ve geliştiren WiFi 6 geliyor. Daha fazla bağlı cihazın olduğu yüksek yoğunluklu ortamlarda bile her kullanıcı için daha hızlı ve daha tutarlı bağlantılar sağlayacak olan WiFi 6 sayesinde, performansta veya yanıt süresinde bozulma olmadan daha fazla kullanıcı ve cihaz ağlara bağlanabilecek.

Bulut teknolojili ağ kavramıyla tanışacağız. Bulut tabanlı ağların benimsenmesi, işletmelerin maliyetlerini azaltırken verimliliğini artıracak, böylece kurumların BT hizmetlerini uzaktan yönetmeleri kolaylaşacak. Bulut teknolojisinin sunduğu uzak sunuculardaki barındırma sistemleri, bilgiyi koruyup veri kaybını önleyerek daha güvenli bir çözüm sunacaklar.

Diğer yandan, BT ağlarının kurumların hayatındaki rolü hibrit ağlarla değişiyor.  Koronavirüs pandemisinde de gördüğümüz üzere, çalışanlar artık ofisle sınırlı olmadığından, hibrit ağ, birçok işletme için ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Hibrit ağ, kullanıcılar, cihazlar ve sahalar arasında bağlantılar oluşturmak için Wi-Fi, sabit internet ya da 4G/5G mobil bağlantıların yanında, bulut tabanlı ağ veya SD-WAN gibi iki farklı ağ teknolojisini bir araya getiriyor.

2021 yılında özellikle odaklanacağınız bir alan olacak mı? Müşterilerinizi ne tür yenilikler bekliyor?

Geçen yıl da belirttiğimiz gibi, Zyxel Networks’ün 5 yıllık planında tüm ürünleri Nebula uyumlu, yani bulut üzerinden yönetilebilir hale getirmek var. Önümüzdeki yıl, çok daha fazla cihazımız Nebula uyumlu olacak.

2020 yılı itibarıyla WiFi 6 teknolojisi tamamen hayatımıza girdi. Buradaki ürün gamımızı genişletiyoruz; yeni yılda da WiFi 6 uyumlu ürün ailemize yeni ürünler ekleyeceğiz.

Güvenlik tarafında yeni USG FLEX güvenlik çözümlerini piyasaya sunduk. Önceki nesil teknolojilerden 5 kat yüksek güvenlik sunan seriye de 2021 yılında yeni ürünler eklenecek.

Son kullanıcı tarafında ise WiFi 6 uyumlu ürün portföyümüz genişleyecek. 2021 yılında, Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak için hem ev hem ofislerin ihtiyacı olan en son teknolojili ürünleri kullanıcıların hizmetine sunmaya devam edeceğiz.

İlgili Yazılar