Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Esas Sosyal’den 150 Gence Fırsat

İşverenler tarafından daha az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlere okuldan işe geçişte fırsat eşitliği sunmayı hedefleyen İlk Fırsat Programı’nın 2020 katılımcıları 2 Kasım’da işbaşı yaptı.

Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal, Esas Holding’in sorumlu vatandaşlık değerini, Şevket Sabancı ve ailesinin hayırseverlik vizyonu ile birleştirmiştir. Günümüzde mevcut sosyal etki yatırımı anlayışının Türkiye’deki örneği olan, toplumsal sorunlar için ortak çözümler üretmeyi amaçlayan Esas Sosyal, 2016 yılında gençlerin istihdamına destek veren “İlk Fırsat Programı”nı başlattı. Bugüne kadar ilk iş arayışında fırsat eşitsizliklerle karşılaşan 95 gence tam zamanlı ve maaşlı olarak toplamda 30’dan fazla farklı sivil toplum kuruluşunda ilk iş deneyimini sundu ve 250 saatten fazla mesleki eğitimler ile mentor desteği sağladı. Program sonrası yeni işlerine geçiş yapan gençlerin istihdam oranı %100 oldu.

2020 döneminde ise 55 yeni gencin daha programa dâhil olması ile beş yılda toplam 150 gence okuldan işe geçişte fırsat sağlanmış olacak. 112 farklı devlet üniversitesinden toplam 3.278 genç başvuru yaptı. Ağırlıklı olarak işletme, iktisat ve sosyoloji bölümü mezunlarının yaptığı başvuruların %80’ini kadın, %20’sini erkek adaylar oluşturdu. Büyük bir titizlikle, birkaç kademeli ve online olarak gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda 55 genç programa kabul edildi. İlk Fırsat 2020 katılımcıları sivil toplum kuruluşlarındaki (STK) işlerine 2 Kasım’da başladılar.

Bu yıl gençler, aralarında Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aydın Doğan Vakfı, Bilim Kahramanları Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, Genç Yönetici İş İnsanları Derneği (GYİAD), İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Cevdet İnci Eğitim Vakfı, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (KORUNCUK), Maya Vakfı, Öğretmen Akademisi (ÖRAV), Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), TEMA Vakfı, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Tohum Otizm Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), DenizTemiz Derneği (TURMEPA), Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER)’in yer aldığı 25 STK’da açılan pozisyonlarda ilk iş deneyimlerini kazanacaklar. Katılımcılar, STK’ların kurumsal iletişim, muhasebe/ finans, insan kaynakları, idari işler, satın alma, bilgi teknolojileri ve kaynak/iş geliştirme gibi özel sektörde de karşılığı olan fonksiyonel departmanlarında görev alacaklar.

Gençlerin 12 ay tam zamanlı çalışarak iş deneyimi kazanacakları bu süre boyunca maaşları, Esas Holding ve İlk Fırsat Programı’nın kurumsal destekçileri olan Agito, BLG Trusted Advisors, Defacto, Denizbank, Dimes, Doğan Holding, Esas Gayrimenkul, Fiba Group, HD Holding, İnfonet, Kibar Holding, Koton, Mynet, Nobel İlaç, Pegasus Hava Yolları, Sanko Holding, Tahincioğlu Holding, Ünlü&Co, Volkswagen Doğuş Finans ve Yataş gibi Kurumsal Destekçiler tarafından karşılanacak.

Esas Holding’in desteği ile program kapsamında katılımcılar İlk Fırsat Akademisi ile 250 saatten fazla eğitim ve gelişim desteği de alacaklar. İngilizce dil eğitimi ve Office Programları’nın yanı sıra planlama ve organizasyon, ilişki yönetimi, sonuç odaklılık, takım çalışması gibi Dünya Ekonomik Forumu’nun 21. Yüzyıl Becerileri olarak adlandırdığı pek çok eğitime katılacaklar. Ayrıca iş dünyasının önde gelen kurumlarının yöneticileri de mentorluk ve mülakat becerilerini geliştirmeleri için gençlere destek verecek.

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı; “Gençlere yapılan yatırımın hem bugüne hem de geleceğe yapılan yatırım olduğuna inanıyoruz. Gençlere kendilerini geliştirmek için sürekli çaba göstermelerini, bir hedef koymalarını ve o yolda ilerlemelerini öneriyorum. Merak etmelerinin, araştırmalarının, gündemi ve teknolojiyi takip etmelerinin onları bir adım öne geçireceğine inanıyorum. İlk Fırsat Programı kapsamında, gençlerin donanımlı olmaları için pek çok eğitim fırsatı sunuyoruz, bunlardan olabildiğince faydalanmalarını diliyor ve hepsine “Hoş geldiniz” diyorum.

2015 yılında Esas Sosyal’i kurduğumuzdan bu yana, ülkemize ve gençlerimize ölçülebilir sosyal fayda sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu vesileyle, İlk Fırsat Programı kapsamında iş birliği yaptığımız tüm kurumlara, STK’lara, eğitimcilere ve mentorlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bizimle aynı vizyonu paylaşan Kurumsal Destekçilerimiz ile beraber yeni mezun gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Artık kurumlar işe alımlarda sadece okullara değil, potansiyellere de bakmalı. İnsan Kaynakları bu gençlere de şans vermeli… İlk Fırsat yetenek havuzunda eğitimli, deneyimli pek çok genç var. Gelin, buradaki gençleri de değerlendirin, onlara fırsat verin diyoruz” dedi.

Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru ise, “Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olarak kurduğumuz Esas Sosyal ile gençlik ve istihdam alanında kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Az bilinen devlet üniversitelerinden mezun gençlerin ilk işe girişlerinde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz İlk Fırsat Programı beşinci yılına girdi. Beş yıldır yolumuzun kesiştiği gençlerin kariyerlerinde emin adımlarla yürümesini izliyoruz ve bu gençleri desteklemekten gurur duyuyoruz. Bu yıl da büyük bir titizlikle yapılan mülakat süreçlerinden sonra Program’a katılmaya hak kazanan 55 gencimizi kutluyor ve kariyerlerinde başarılar diliyorum” dedi.

İlgili Yazılar