Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Yeni nesil sosyal medya tercihleri belli oldu

Oyun ve espor ajansı Next In Game ve araştırma ve performans odaklı pazarlama platformu Pollective, yeni nesil sosyal medya tercihlerini araştırdı.

Araştırmaya göre Instagram, Twitter, Twitch, TikTok, vb sosyal medya platformları arasında kullanıcıların en gözde platformu YouTube.

Oyun ve espor ajansı Next In Game ve Pollective ortaklığıyla gerçekleştiren araştırma, sosyal medya trendlerine dair yeni iç görüler sunuyor. Sosyal medya kullanıcılarının en çok tercih ettiği platformlara ve kullanıcıların bu platformlardaki davranışlarına ışık tutan araştırmanın sonuçlarına göre YouTube, kullanıcıların en vazgeçemediği ve en eğlenceli bulduğu platform olarak ön plana çıkıyor.

61 şehirden 16-35 yaş arası 1000 katılımcı ile yürütülen araştırmada katılımcıların yüzde 51’i en eğlenceli video içeriklerinin Youtube’da olduğunu ifade etti. YouTube’u sırasıyla Instagram, Twitch, Tiktok ve Twitter takip ediyor.

Kadın ve erkek araştırmacıların çoğunluğu en eğlenceli platformun YouTube olduğu görüşünde hem fikir. YouTube’tan sonra en eğlenceli ikinci platformun ne olduğu sorulduğunda ise tercihler farklılık gösteriyor. Kadınların yüzde 35’inin ikinci tercihi Instagram, erkeklerin ise yüzde 25’i ikinci sırada Twitch’i tercih ediyor.

Katılımcılara yöneltilen “Ömrünün sonuna kadar tek bir platform kullanma hakkın var. Bu ne olur?” sorusuna verilen yanıtlarda da YouTube yüzde 40 oranla ön plana çıkıyor. Cinsiyet kırılımlı oranlara bakıldığında ise erkeklerin ilk tercihi yüzde 48 ile YouTube olurken, Twitch yüzde 19 ile ikinci sırada geliyor. Kadınların ilk iki tercih sıralamasında ise Instagram oyların yüzde 44’ünü alarak yüzde 31 oranda tercih edilen YouTube’u geride bırakıyor.

Sosyal medya kullanım davranışlarını da ölçümleyen araştırmaya göre, en çok tercih edilen platformlarda vakit geçirenlerin yüzde 66’sı yalnızca izleyici olarak bulunuyor. Katılımcıların yüzde 13’ü paylaşım yapmayı düşündüğünü, yüzde 25’i arada sırada paylaşım yaptığını ifade ediyor.

Araştırmaya katılan 1000 kişiden yalnızca 20’sinin düzenli olarak içerik üretip paylaşım yaptığı bilgisi dikkat çekici veriler arasında.

Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının büyük çoğunluğu sosyal platformlarda para harcamıyor

Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biri de katılımcıların büyük çoğunluğunun sosyal platformlarda abonelik, premium hesap kullanımı, ek özelliklerin kullanımı vb sebeplerle para harcamayı tercih etmediğini belirtmesi. Nitekim, araştırmaya katılanların yüzde 47’si hiç para harcamadığını, yüzde 43’ü çok nadiren para harcadığını belirtiyor. Sıklıkla para harcayanların oranı ise yalnızca yüzde 10.

Sosyal platformlarda para harcama alışkanlıkları da kadın ve erkek kullanıcılara göre değişiklik gösteriyor. Kadınların çoğunluğu hiç para harcamadığını belirten grupta yer alırken erkeklerin çoğunluğu çok nadiren para harcayan grupta.

Para harcadığını belirten sosyal medya kullanıcılarının yüzde 16’sı en son Twitch’e para harcadığını söylüyor. Spotify, Youtube ve Netflix platformlarının her biri yüzde 10 oranla ikinci sırada bulunuyor.

Araştırma sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunan ESL Türkiye İçerik ve Marka İşbirlikleri Direktörü Eren Güncü, “Türkiye genelinde toplamda 1000 katılımcı ile yapılan bu araştırma özellikle Z kuşağının sosyal medya tercihlerini ve alışkanlıklarını gözler önüne seriyor olması bakımından oldukça önemli. Yeni medya araçlarının kullanımı konusunda trendler çok değişken. Kullanıcılar tarafından çoğunlukla eğlence için kullanılan bu platformlar aynı zamanda markaların en önemli pazarlama kanallarından biri olarak tercih ediliyor. Next In Game’in ve Pollective’in birlikte yürüttüğü bu araştırma, markaların yeni nesil sosyal medya platformlarının değişen dinamiklerini daha iyi anlamlandırması için önemli iç görüler sunuyor.” dedi.

İlgili Yazılar